Mijn 5 tips voor goede boeken voor in je koffer

Mijn 5 tips voor goede boeken voor in je koffer

23 juli 2022 1

Associeer jij vakantietijd ook met heerlijk lange leestijd? Hou je er ook van om helemaal te verdwijnen in een goede roman, of diep in een onderwerp te duiken dat je interesse heeft? Ik tip je een paar prachtige, inhoudelijke boeken.

1. Kom hier dat ik u kus – Griet op de Beeck

Zelden las ik een boek waarin het menselijk tekort zo liefdevol werd beschreven. In dit boek van Griet op de Beeck komen allerlei personages langs en allemaal hebben ze overduidelijk kwetsuren, waardoor ze niet of maar gebrekkig in staat zijn om liefde te geven. Het boek boeit van begin tot eind door de vaart waarin het geschreven is. Als je het uit hebt, zul je met meer compassie naar je eigen gestuntel en dat van anderen kijken.

2. Het zoutpad – Raynor Winn

Dit boek beschrijft het wonderlijke en waargebeurde verhaal van het Britse echtpaar Winn dat alles verliest: werk, huis en gezondheid, en daarom maar uit pure nood besluit het beroemde wandelpad te gaan lopen langs de ruige zuidkust van Engeland. Het eenvoudige basic leven heeft een louterende uitwerking op het echtpaar. En die ervaring krijg je als lezer ook: het helpt je om tegenslagen te relativeren en om je ogen te openen voor wat je allemaal wel hebt of kunt.

3. De druiven der gramschap – John Steinbeck

Sommige boeken liggen lang op de plank, geduldig wachtend tot je ze eindelijk pakt. Deze klassieker uit 1939 neemt je mee naar de Grote depressie, een periode in de geschiedenis waarin grote werkloosheid is in de Verenigde Staten als gevolg van de val van de beurs van Wall Street in 1929. Je volgt het leven van de familie Joad die probeert om in Californië een nieuw bestaan op te bouwen. Een boek die door velen beschouwd wordt als behorend bij de wereldliteratuur. Een must-read.

4. Een levensregel voor beginners – Wil Derkse

Dit compacte boekje is de ideale kennismaking met de Benedictijnse spiritualiteit. Het helpt je heel concreet om stappen te zetten naar meer rust in je leven, zonder al te hoogdravend of hoogdrempelig te zijn.

5. Zwarte golf – Kim Ghattas

Dit boek gaat bij mij mee in de koffer deze zomer. Ik ben namelijk nieuwsgierig naar de wortels van sektarisch geweld in het Midden-Oosten. Ooit verbleef ik voor een paar maanden in Afghanistan, dat toen al in de greep was van de extreem conservatieve Taliban. Maar ook Afghanistan kende een periode van vrijheid en ontwikkeling, ook voor vrouwen. Het heeft me altijd gefascineerd hoe een land zo terug kan vallen. Ik hoop dat dit boek van journaliste Kim Ghattas me meer inzicht geeft in dynamieken die leiden tot religieus sektarisme.

Welk boek spreekt jou aan? En wat is jouw boekentip?

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Annemarie van den Berg - Nap
Annemarie van den Berg - Nap
Een reactie op “Mijn 5 tips voor goede boeken voor in je koffer
  1. Lini Oldewarris-Bazuin

    Druiven der Gramschap van John Steinbeck, las ik in de jaren zestig van de vorige eeuw. Mag van mij ook behoren tot de wereldliteratuur. Van Steinbeck is ook “ Cannery Road” een aanrader en dan daarna “Reizen zonder John” van Geert Mak.

    15 juli 2020

Reacties zijn gesloten.