Op zoek naar…

Op zoek naar…

8 april 2021 0

Ik heb de afgelopen weken gekeken naar het televisieprogramma ‘Op zoek naar Maria’, waarin een jury op zoek gaat naar de hoofdrolspeler voor de musical The Sound of Music. Een lekkere wegkijker op de zondagavond met een beetje nostalgie misschien, maar toch fijn vertrouwd, zoals dat gaat met nostalgie. Ikzelf ben niet op zoek naar Maria, maar zoek al een tijdje naar God of goddelijk. De titel van dat programma én een paaslied brachten mij op de juiste plek.

Soms heb je van die periodes in je leven dat je ‘het’ even kwijt bent. Ik zit in zo’n periode. Niet om het allemaal groter te maken dan het is, want ik leef prima mijn leven. Maar dat kleine beetje extra dat je soms kunt ervaren, ervaar ik niet zo. Met ‘het’ bedoel ik het mystieke gevoel dat bij geloof kan horen. Er is zoveel hardheid onder mensen dat ik me afvraag of we nog wel mens zijn voor elkaar, of we elkaar nog wel vinden.

Of het nou komt doordat mijn ritueel doorbroken is, weet ik eigenlijk niet. Ik bezoek graag op zondagochtend een kerkdienst om even op adem te komen. En vaak word ik geraakt en is het goddelijke weer zichtbaar, maar nu ervaar ik dat wat minder. Wanneer iets je een goed gevoel geeft, dan ga je er naar op zoek. Dan wil je dat opnieuw beleven.

Vastentijd: op zoek naar minder

De veertigdagentijd is zo’n tijd waarin je daar wat actiever mee bezig kunt zijn. Op zoek naar… ja, wat eigenlijk?  Al jaren doe ik aan vasten in deze tijd: soms stop ik met social media, meestal blijft het bij vasten in voedsel. Maar ook dat deed ik niet de afgelopen veertigdagentijd. Ik mopperde erop los dat we al zoveel moeten laten en minderen, dat het me niet zinvol leek om nog meer te laten. Tot ik afgelopen week een interview las met een aantal mensen die vooraf in de krant kenbaar maakten wat ze zouden laten de komende veertigdagen en vooral ook waarom. Ze vertelden achteraf of het gelukt was: een vrouw nam zich voor om iedere zondagochtend een zingevingswandeling te maken om geloof te delen en zo zelf te groeien, een andere vrouw nam zich voor om veertig dagen zonder plastic door te brengen, om bewuster met de aarde om te gaan. Maar ik werd vooral geraakt door een pastoor die sober wilde leven om zo dichter bij God te zijn. En hij zei daarbij: “Je moet wel door een zekere saaiheid heen, maar dan kun je het ervaren”.

Op paasmorgen hoorde ik de woorden van een lied waarin Maria ook op zoek is. Ze zegt: “Ik zocht hem, ik zag hem niet, maar Hij vond mij”. Die woorden bleven hangen.

Stilstaan en gevonden worden

Op Goede Vrijdag stond ik op de bus te wachten. Het was druk, rumoerig en hectisch op het Centraal Station. Een vrouw stond plotseling stil. Ze had een blindengeleidehond bij zich. Twee jonge jongens zagen haar staan en liepen op haar af. Ze waren te ver weg om hun conversatie te horen, maar hun daden waren overduidelijk. Ze liepen met de vrouw mee naar de bus die ze niet kon vinden. Ik werd er even stil van.

Op zoek naar… is niet een kwestie van naarstig zoeken naar iets dat je kwijt bent, maar stil worden, luisteren en ervaren. Dan vindt het jou. Dat kan ook na de veertigdagentijd. Ik zoek verder in stilte.

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Annette met LEV
Annette met LEV