Opgeruimd huis, opgeruimd hoofd

Opgeruimd huis, opgeruimd hoofd

18 januari 2019 2

Opruimen geeft ruimte in je huis én in je hoofd. Het helpt je om je gedachten te ordenen en te bepalen wat echt belangrijk is. Soms is het lastig om te beginnen, maar als je eenmaal klaar bent, voel je je vaak een stuk beter.

Dus laten we beginnen:

 

 • Plan bewust tijd voor opruimen. Dit hoeft niet lang te duren. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je elke dag één ding opruimt (één kastje, lade, map, etc.). Zo hou je het voor jezelf overzichtelijk.
 • De Japanse opruimgoeroe Marie Kondo stelt bij alle spullen die ze heeft de vraag: Word ik hier blij van? Zo niet, dan kan het weg. Bekijk haar opruimserie op Netflix.
 • Je wilt het liever niet, maar je hebt wel eens spullen of kleding waar je eigenlijk niets mee doet. Je zou dit  je leven lang kunnen bewaren, maar de kans dat je er alsnog iets mee gaat doen is klein. Gewoon wegdoen dus.
 • Je kunt natuurlijk al je overbodige spullen naar het grof vuil brengen, maar vaak kun je andere mensen ook blij maken. Zet het bijvoorbeeld op een weggeefhoek of maak er familie of vrienden blij mee.
 • Administratie hoeft je niet heel je leven te bewaren. Vaak is vijf jaar voldoende. En als je het dan echt wilt bewaren, maak er een foto van. Handleidingen voor apparaten staan vaak online.
 • Als eenmaal alles opgeruimd is, is het natuurlijk niet de bedoeling dat er op korte termijn weer spullen bijkomen. Stop daarom met het kopen van dingen die je niet nodig hebt. Investeer in belangrijkere zaken.

 

 

Hou jij van een opgeruimd huis? Of heb je liever veel spullen om je heen?

 

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Redactie MijnKerk
Redactie MijnKerk
2 reacties op “Opgeruimd huis, opgeruimd hoofd
 1. Lionne

  Met een opgeruimd huis heb je vaak ook eerder en meer zin om schoon te maken. En meer ruimte. Opgeruimd huis opgeruimd hoofd

  18 januari 2019
  • Marijke

   Daar heb je gelijk in. Het geeft meer ruimte in je hoofd. Daar ben ik op het moment mee bezig, het opruimen liet mij zien dat er heel wat verborgen schatten lagen zo maar voor het oprapen. Zo is er meer wat een beurt nodig heeft wat opruimen betreft. Het was voor mij na het lezen een aanzet om meteen de koe bij de horens te pakken. Letterlijk en figuurlijk. Ik gooi niet zomaar alles weg eerst ordenen.Dat gaf al heel wat ruimte.De foto wat een prachtig mooie kleur heeft het sprei of laken.
   Anneloes bedankt!!

   25 januari 2019

Reacties zijn gesloten.