Opruimen zonder poetsgenen

Opruimen zonder poetsgenen

31 augustus 2020 0

‘Hoe doe jij dat toch?’ verzuchtte een vriendin. Ze had me betrapt toen ik op donderdagmorgen, te midden van duplo en vuile kopjes op tafel een boek zat te lezen. Zij moest van haarzelf eerst het huis aan kant hebben. En tegen de tijd dat gelukt was, zat haar tijd om te lezen er alweer op.  Ik, daarentegen, kan heel goed tegen rommel. Ik stoor me niet aan stapels papier, slingerend speelgoed en een rommelige keuken.

Lousy Housewife

Maar nu ben ik al twee weken aan het opruimen en poetsen. Er komt geen eind aan. Ik kan me nog niet omdraaien of iemand morst, laat zijn spullen slingeren of schud het zand uit zijn schoenen over de vloer. Daar haalde ik eerst mijn schouders over op, maar nu moet het anders. Want er komt een Te Koop-bord in de tuin. En om nieuwe bewoners een goed beeld te geven van het licht en de ruimte in ons vrolijke huis, moest er echt drastisch opgeruimd en gepoetst worden. Ik zal eerlijk zijn: het is schoner dan ooit. Ik heb zelfs ruimte over in de kasten. Je kunt de vloer van de kelder zien! Super goed, maar ook ontzettend confronterend. Want het metamorfosische verschil legde duidelijk de vinger op de zere plek: ik ben een lousy housewife.

Clubje opgericht

Op Facebook ging ik met de billen bloot, ik plaatste een voor en na foto van onze schuifdeur, die van groezelig, moet-geschilderd-worden, naar stralend wit ging. En dat met enkel een schuurspons en een sopje. De reacties liepen storm. En wat bleek: we zijn met velen. Er is meteen een Club van Lousy Housewives opgericht.

Dit kan jij ook!

We hebben allemaal een vergelijkbaar verhaal: we combineren een parttimebaan met het huishouden, hebben kinderen, moeten woekeren met onze tijd en vinden poetsen gewoonweg niet leuk. Een aantal mensen op mijn schone-opgeruimde-huizen-lijst, bleek er een betaalde kracht op na te houden. Ik sta dus niet alleen. Wat een opluchting is dat. Ik ben ontzettend trots op wat ik al bereikt heb, zonder noemenswaardige poetskwaliteiten. Ons huis ziet er beter uit dan ooit. Als deze lousy housewife het kan: kan jij het ook!

Gouden tips:

  • Zet lekkere muziek aan. Guilty pleasures, lekkere meezingers. Alles wat je dancemoves triggert, helpt ook geweldig bij je poetsmoves.
  • Werk projectmatig. Vandaag de kast in de woonkamer, morgen de kelder, zaterdag de ramen. Dit voorkomt dat vervolgens alles overhoop ligt.
  • Pak voor je gaat opruimen meteen de prullenbak, papierbak en een doos voor de afdeling geen-idee-waar-dat-moet. Dan gaat alles meteen op de juiste plek of terug in de kast. En die geen-idee-doos is voor als je al je andere projecten klaar hebt.
  • Bijhouden, bijhouden, bijhouden. Heb je grondig gepoetst, houdt het bij. Dan kun je lang volstaan met een lapje over het aanrecht voordat alles weer uit de kast hoeft.
  • Kijk Tidying Up With Marie Kondo op Netflix: zo erg is het bij jou nog niet! #feelgood

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Geesje Jaakke-den Toonder
Geesje Jaakke-den Toonder