Opvoeden hoef je niet alleen te doen

Opvoeden hoef je niet alleen te doen

25 mei 2021 0

Het krijgen van een kind, ouders worden: je krijgt te maken met één van de grootste veranderingen in je leven. Je verandert van liefdespartners in liefdevolle ouders. Maar hoe word je dat, liefdevolle ouders? Rapper Donnie stelde zichzelf deze levensvraag in het programma Diep. Hij twijfelt of hij een goede vader is.

Opvoeden is een cadeau

Opvoeden is een prachtige opdracht die we als ouders cadeau krijgen. We overladen onze kinderen met liefde, we geven ze structuur, toegewijde aandacht en genieten van elkaar. We dragen ze het leven over. Het is soms huilen, lachen of huilen van het lachen. We kunnen niet ontkennen dat opvoeden soms een moeilijke taak is, waarbij je als ouders verschillende vaardigheden nodig hebt. Wanneer je de opvoeding alleen doet, kun je misschien wel wat hulp gebruiken van de mensen om je heen. Ik moet denken aan het bijbelverhaal over hogepriester Eli en hoe hij de zorg over Samuël krijgt. Ze zijn geen bloedverwanten, maar je zou kunnen zeggen dat ze aan elkaar werden toevertrouwd.  Er gebeuren wonderlijke dingen die Samuël niet helemaal begrijpt. Eli moedigt Samuël aan om het leven op zijn eigen manier te gaan en geeft hem de ruimte om dat te onderzoeken. Zo werd Eli als een vader voor Samuël, want opvoeden hoef je niet alleen te doen.

Opvoeden hoef je niet alleen te doen

Ik moet ook denken aan het begin van mijn eigen ouderschap. Zo onzeker en zo vaak bekroop mij het overweldigende gevoel: ik heb voor de rest van mijn leven verantwoordelijkheid voor dit kind. Als ouder wil je maar één ding: dat je kind gelukkig wordt, Donnie bevestigt dit in de aflevering.

Maar hoe doe je dat? Opvoeden is voordoen, in alle opzichten. Opvoeden is vallen, opstaan en weer doorgaan. Wanneer je de opvoeding samen doet: praat over alle onzekerheden, dilemma’s en vragen. Maar blijf vooral ook elkaar zoeken. Je verandert van liefdespartners naar liefdevolle ouders. Neem tijd voor elkaar, blijf samen zo gelukkig mogelijk. Heb je geen partner om de opvoeding mee te delen? Betrek je omgeving bij de opvoeding. Misschien je eigen ouders, lieve vrienden of andere jonge ouders. Opvoeden hoef je echt niet alleen te doen.

Samen worden we goede ouders

Aan het begin van de nacht maakt Donnie een schilderij. Het lijkt erop dat hij de tekening willekeurig op het doek kwast. Maar voor mij maakt hij een perfect plaatje rondom het ouderschap. Hij plant twee bomen, de één wat groter dan de ander, midden op het doek, de achtergrond is licht. Een donker vlak erboven. Twee bomen omdat je kinderen niet alleen hoeft op te voeden, een donker en een licht vlak omdat opvoeden soms huilen, lachen of huilen van het lachen is.  Opvoeden is een prachtige opdracht die we als ouders cadeau krijgen. Deze opdracht mag je delen met anderen en hoef je niet alleen te doen. Samen worden we goede ouders.

Wie betrek jij bij de opvoeding?

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Annette met LEV
Annette met LEV