Een kind krijgen: hoe houd je als ouders je relatie leuk?

Een kind krijgen: hoe houd je als ouders je relatie leuk?

24 september 2022 0

Het krijgen van een kind, samen ouders worden: je krijgt te maken met één van de grootste veranderingen in je relatie. Je verandert van liefdespartners in liefdevolle ouders. Hoe blijf je dan dicht bij elkaar, hoe houd je je relatie leuk en word je meer ‘wij’?

Het is inmiddels al een tijdje terug dat onze kinderen klein waren. Ze zijn inmiddels uitgegroeid tot meerderjarigen. Ik heb me vaak afgevraagd hoe we toch die eerste tijd van verandering zijn doorgekomen, hoe we het toch ‘leuk’ hebben gehouden. Iets heeft ons bij elkaar gehouden en heeft ons ‘wij laten zijn. We zijn meer ‘wij’ geworden, misschien wel sterker dan we ooit ‘wij’ waren.

Je relatie verandert met een kind

Voordat wij kinderen kregen heb ik er geen moment aan gedacht dat je rol als partner zo zou veranderen. Noem mij naïef, maar ik dacht niet na over alle onvermijdelijke veranderingen die eraan zaten te komen. Ik dacht, we zijn als een blok voor elkaar gevallen, wij houden van elkaar, dat is ons fundament. En zoveel verandert er niet, toch? Natuurlijk, we hebben drie kinderen gekregen, daar is mijn lijf niet geheel ongeschonden uitgekomen. Mijn ooit zo jonge huid heeft een behoorlijke dreun gekregen en het frisse blond dat ooit mijn haarkleur was, is dof en kleurloos. Maar los van mijn buitenkant die zich niet meer van haar beste kant laat zien, was mijn binnenkant ook een stuk minder fris en fruitig. Vermoeidheid maakt je niet perse een leuker mens. Tel daar de financiële veranderingen, meningsverschillen over opvoeden en een overweldigend gevoel van verantwoordelijkheid bij op en je weet: je relatie gaat hoe dan ook veranderen zodra je ouders wordt.

Ga met elkaar in gesprek

Wij gingen regelmatig – en soms noodgedwongen – even met elkaar zitten om te praten over die enorme orkaan in ons leven. Een vriend van ons noemde dat humoristisch een ‘functioneringsgesprek’. Het klinkt als een cliché, maar blijf met elkaar praten. En dan niet alleen over praktische zaken of over jullie kinderen: naast ouders blijf je ook liefdespartners.

Lees het bookazine LEV

Vind je het lastig om een gesprek te beginnen? Dat kan ik me voorstellen. Al onze gesprekken brachten mij op het idee om een praatboek te maken voor aanstaande ouders, het bookazine LEV. Hierin vind je gespreksstartes, uitdagende quotes en gemakkelijke tips om jullie relatie gezond te houden – en misschien zelfs te verstevigen.

Tips om je relatie leuk te houden

  • Vergelijk jullie opvoeding: kies drie woorden die je eigen opvoeding beschrijven en praat er samen over.
  • Maak een groepsapp met je partner en praat alleen over dit thema: ‘Geliefden’
  • Maak een financieel boodschappenlijstje: bepaal waar jij jullie geld aan wil uitgeven. Vergelijk de lijstjes met elkaar.
  • Bedenk welke mensen je dit jaar absoluut wil blijven zien en schrijf hun namen op
  • Wat heb jij nodig om je geliefd te voelen? Lees samen het boek De vijf talen van de liefde.
  • Wat spreekt jou aan om meer ‘wij’ te worden? Kies uit onderstaande afbeelding allebei één quote of vraag en praat er samen over.

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Annette met LEV
Annette met LEV