Over de helft

Over de helft

5 januari 2019 0

“Als ik op dát punt ben, ben ik over de helft, dan is het bijna klaar!” Ineens lijkt het gemakkelijker te gaan als je weet dat je de eerste helft ergens van al hebt gehad. Soms kan het natuurlijk ook vervelend zijn dat je al op de helft bent. En soms weet je niet of je al op de helft bent, nog een heel stuk moet of al bijna het eindpunt hebt bereikt.

Als ik met mijn werk bezig ben (post bezorgen) doe ik het onwillekeurig, bedenken dat ik op de helft ben. Hoewel ik het heel erg leuk vind om te doen, vind ik het blijkbaar toch plezierig te weten dat ik al een helft heb gehad en nog maar een helft hoef.

De week doormidden

Met hardloopwedstrijdjes deed ik het ook. Vooraf al de route bekijken en bepalen waar de helft was. En het is vast niet voor niets dat zoveel mensen in de werkweek even stilstaan bij de woensdag. De tweede helft van de week lijkt op één of andere manier ook sneller te gaan en vaak gemakkelijker te doen.

Sneller

Andersom doen we dat dan meestal weer niet in het weekend.  Als je vrij bent op zaterdagavond zeggen dat het weekend al weer lekker halverwege is. Of in de zomervakantie. Dan is het misschien verzuchten dat het al weer half om is. En ook dan lijkt de tweede helft  sneller te gaan dan de eerste.

Feestjaar

In ons gezin is 2019 een jaar van de lustrums. Mijn man en ik zijn deze maand 15 jaar getrouwd, onze jongste dochter wordt 10, onze zoon 15, manlief hoopt de mooie (maar helaas niet meer pensioengerechtigde) leeftijd van 65 te bereiken en bij leven en gezondheid mag ik deze zomer 50 kaarsjes op de taart uitblazen.

Over de helft

En toen ik daar bij het begin van dit jaar aan dacht, schoot direct door me heen: goh, dan is de kans wel heel erg groot dat ik over de helft ben van mijn leven. Het gebeurt steeds vaker dat mensen 100 worden, maar het blijven toch wel uitzonderingen. Dus, van het gemiddelde uitgaande, ben ik zeker over de helft. En op één of andere manier vond ik dat geen vervelende gedachte.

Écht?

Schrik je daar van? Nou, ik zelf in eerste instantie wel. Maar misschien heeft het wel te maken met dat idee dat een tweede helft zo anders aanvoelt. Hoewel misschien net zo zwaar als het eerste deel, of soms zwaarder, lijkt het gemakkelijker te gaan.

Finish

En ik weet natuurlijk helemaal niet of ik op de helft ben, want het kan ook allemaal zo heel anders lopen. Maar uiteindelijk ga ik voor de eeuwigdurende derde helft. Want als ik hier ben gefinisht, mag ik daar verder waar het allemaal geen enkele moeite kost.  

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Marleen Samplonius-Ottens
Marleen Samplonius-Ottens