Over de zin en onzin van gezond eten

Over de zin en onzin van gezond eten

5 juli 2018 0

Met onze gezondheid gaat het niet zo geweldig. Steeds meer mensen hebben overgewicht, en kinderen eten steeds minder groente en fruit. Geen wonder dat er allerlei diëten als paddestoelen uit de grond schieten. Maar wat is nu eigenlijk de zin en onzin van al die diëten? En kun je ook ‘normaal’ gezond eten?

Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een dieet voor. Zo heb je een glutenvrijdieet, een vegetarisch dieet. Je kunt veganistisch eten, of suikervrij. E-nummervrij of koolhydraatarm. En ja, er is zelfs een Genesisdieet, ook wel bijbeldieet genoemd. Je zou er met gemak een kwartetspel van kunnen maken…

Het is een industrie en er gaan miljoenen in om

Nu is het natuurlijk niet verkeerd om eens kritisch je eetgewoontes onder de loep te leggen. Al die voorverpakte en voorbewerkte artikelen zijn natuurlijk reuze makkelijk. Maar ondertussen eet je wel allerlei vreemde ingrediënten (‘kaliumchloride’ bijvoorbeeld in een zak paprika chips!) waarvan je vaak geen flauw benul hebt wat het is.

De inmiddels befaamde uitspraak van schrijver Michael Pollan (Een pleidooi voor echt eten), luidt: ‘Eet geen dingen die je oma niet zou herkennen als voedsel’. En daar zit nu precies het probleem. De voedselindustrie heeft een grote economische waarde gekregen. Het is een industrie en er gaan miljoenen in om. We hebben geen idee wat die industrie allemaal in ons eten stopt. 

No-nonsense tips om ‘gewoon’ gezond te eten

Hoewel de moestuintjes een opleving beleefden, staan we over het algemeen nog steeds mijlenver af van ons voedsel. We zijn allemaal een beetje ‘versupermarkt’. Die diëten zijn in veel opzichten een reactie op al dat kunstmatige of ongezonde eten. En ironisch genoeg zijn al die diëten ook weer een bloeiende industrie geworden. Toch kun je ook zonder dieet gezond eten. Hoe dan? Misschien heb je wat aan de volgende no-nonsense tips: 

Neem een groente- of fruitabonnement – Op veel plekken in het land kun je je abonneren op een groente- of fruitabonnement van een biologische boer. Je steunt daarmee de boer en de natuur, en je doet natuurlijk je eigen lichaam en gezondheid een plezier!

Ga naar de markt – Op de markt ben je vaak voordeliger uit als je er je groente, fruit, maar bijvoorbeeld ook noten koopt. Mooie bijkomstigheid is dat de groenteman op de markt over het algemeen geen in plastic verpakte groente verkoopt. Zo draag je ook meteen je steentje bij aan minder afval.

Maak tijd voor de maaltijd – Niet iedereen is een Bourgondiër die uren in de keuken staat te kokkerellen. Maar met je bord op schoot, ben je sneller geneigd ongezond en teveel eten naar binnen te schuiven. Dus dek die tafel, eet langzaam en geniet van dit rustmoment op de dag.

Dank voor je eten – Bidden lijkt een beetje een gekke in dit rijtje tips. Toch kan bidden voor het eten jou, en zeker ook je kinderen, helpen om je ervan bewust te zijn dat het eten van God komt. Die regel ‘Geef ons heden ons dagelijks brood…’ staat niet voor niks in het Onze Vader. Eten zien we vaak als iets vanzelfsprekends, maar dat is het niet. Daar letterlijk en figuurlijk een momentje bij stil staan, helpt je dit opnieuw te beseffen.

Vind je gezond eten belangrijk en hoe vul jij dat in?

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Gastblogger
MijnKerk.nl