Vijf indringende paasfilms: met nieuwe ogen naar het paasverhaal kijken
Pasen is de climax in het kerkelijk jaar en in het christendom. Geldt dat ook voor jou? Of heb je behoefte aan een frisse blik? Als je opgegroeid bent met de christelijke feesten kunnen de verhalen soms wat tè vertrouwd zijn geworden. Het raakt je niet meer echt. Film is een medium om je dat bekende verhaal op een nieuwe manier te laten ervaren. De paasfilms tips van MijnKerk:
We verzamelden een paar uiteenlopende paasfilms die precies dat doen: ontroeren, ontregelen, verbazen… zodat je weer met nieuwe ogen naar dat bekende oude verhaal gaat kijken.
De klassieker: Il Vangelo secondo matteo (1964). Deze film is volgens kenners de beste paasfilm ooit gemaakt. De film volgt het leven van Jezus zoals we dat kennen uit het Mattheüs evangelie. Vanaf de tocht van Jozef en Maria uit Nazareth tot aan de kruisiging en opstanding. Wat opvalt en te prijzen is aan deze film en de regisseur (Pasolini), is dat er gekozen is voor een sobere, poëtische stijl. Pasolini laat een Christus van de armen zien; strijdbaar en sociaal geëngageerd.
De taboe film: Life of Brian (1979). Het verzet vanuit de kerk was niet van de lucht toen deze film in 1979 uitkwam. Het zou blasfemisch zijn. Maar wat de makers wilden, was juist op satirische wijze ‘blind geloof’ en georganiseerde religie aan de kaak stellen. Met het bespotten van Jezus of de Bijbel heeft de film niks te maken. De film volgt het leven van Brian Cohen (Chapman), die wordt geboren in Bethlehem op dezelfde dag als zijn buurjongetje Jezus. Geen wonder, dus, dat hij later wordt gezien als Messias. Deze grappige en zachtmoedige film verdient een herkansing, mocht je hem nooit gekeken hebben door het taboe dat erop rust.
De verstilde film: Des hommes et des Dieux (2010). Hoewel dit geen standaard paasfilm is, past hij mooi in dit rijtje. Het is een film die ontroert en verstilt en die je na laat denken over de (paas)vraag: wat mag het volgen van Jezus mij kosten? In een klooster in Algerije wonen acht Franse cisterciënzer monniken in harmonie samen met de islamitische dorpelingen. Langzaamaan breekt het terrorisme door in het gebied. De monniken zijn niettemin vastbesloten om in de streek te blijven.
De feel good film met een paasboodschap: As it is in heaven (2004). De film gaat over de wereldberoemde dirigent Daniel Daréus die de hele wereld over reist tot hij een hartaanval krijgt en het op doktersadvies heel rustig aan moet doen. Daniel besluit (onder een andere naam) terug te keren naar zijn geboortedorp waar hij geconfronteerd wordt met herinneringen uit zijn ongelukkige jeugd. De confrontatie loutert en heelt hem, waardoor hij in staat is via het dorpskoor ook anderen te helen en te louteren.
Het paasverhaal in de tijd van nu- film: Jesus of Montreal (1989). Absolute aanrader is de ontroerende, maar tamelijk onbekende Canadese film ‘Jesus of Montreal’. Het verhaal gaat over een groepje acteurs dat door de lokale priester wordt ingehuurd om het Paasverhaal te vertalen naar een theaterstuk voor deze tijd. De hoofdpersoon, Daniel, gaat zich door zijn rol steeds meer identificeren met Jezus. Deze film ontregelt en confronteert, en laat je op meeslepende wijze het paasverhaal opnieuw ontdekken.
En als bonus: je kunt ook nog naar de bioscoop waar op dit moment de film Mary Magdalene (2018) draait. We zien vanuit haar ogen hoe Jezus Zijn boodschap verspreidt en uiteindelijk hiervoor zal sterven.
Tip: Veel films zijn te bestellen via online ketens. En rond Pasen zijn de films wellicht ook via Netflix of video-on-demand te zien. En vergeet je lokale bibliotheek niet!
Welke film zou jij wel willen kijken?