Pasen is het verhaal van een nieuw begin

Pasen is het verhaal van een nieuw begin

21 april 2019 4

Pasen is het verhaal van een nieuw begin. We vieren de opstanding van Jezus, die de meest drastische stap zette die te maken is: Hij gaf Zijn leven voor de wereld. Alles wat onmogelijk is of lijkt, wordt doorbroken. De liefde overwint de dood.

Pasen gaat in de eerste plaats over de moeilijke kanten van het leven. Het gaat over verraad, vijandigheid, oneerlijkheid, lijden en ook over het sterven. Het vertelt hoe Jezus dit allemaal moest ondergaan. Judas verraadt hem, Petrus verloochent hem, Barabas wordt vrijgelaten en hij wordt gekruisigd. Hij heeft tenslotte zijn kruis op zich genomen en is gestorven.

Ruimte voor de moeilijke kanten van het leven

Pasen biedt ruimte aan de moeilijke kanten van het leven. “Elk huisje heeft zijn kruisje”, zeggen mensen wel eens. Toen de Notre-Dame uitbrandde, bleken zeer veel mensen mee te leven. De beelden van het brandende dak gingen de wereld over. Een plek van eeuwen, een plek van bezinning, een schat was verloren gegaan. Hoe moest dat nu verder?

De tekst gaat verder onder de tweet. 

Een nieuw begin

Wie Pasen viert, is niet bang voor de donkere kanten van het leven. Zij horen erbij, ze zijn onderdeel van het verhaal, zoals ze ook onderdeel zijn van het leven zelf. Het donkere wordt overwonnen en er is altijd weer een nieuw begin. Zoals bij de brand in de Notre-Dame. Ondanks dat die gebeurtenis schokkend is, blijkt er ook veel goeds uit voort te komen. Gelovig of niet-gelovig, kerkelijk of niet kerkelijk: mensen voelden zich betrokken bij deze ramp. De wereld leefde mee. Direct kwamen er ook donaties binnen om de kerk opnieuw op te bouwen. Na deze moeilijke gebeurtenis kwam er ook hoop en vertrouwen dat het ooit weer goed komt.

De tekst gaat verder onder de video 

Vrolijk Pasen

Zo is het ook met Pasen. Jezus moest het lijden ondergaan, er doorheen gaan, het dragen voor ons, om tot opstanding te komen. Pasen is als een spiegel. Het maakt het voor ons mogelijk naar de moeilijke kanten van het bestaan te kijken. Het is niet allemaal perfect en dat hoeft ook niet. Pasen is het vertrouwen en de hoop dat het uiteindelijk goed komt. Elke dag kan zo een nieuw begin zijn. Zeker vandaag. Vrolijk Pasen!

De tekst gaat verder onder de foto. 

In de kerk

Een nieuw begin: dat vieren we samen in ruim tweeduizend kerken, verspreid in heel Nederland.

Wat betekent Pasen voor jou? En hoe en waar ga jij het vieren? 

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Niels Gillebaard
Niels Gillebaard
4 reacties op “Pasen is het verhaal van een nieuw begin
 1. Sipke Huizinga

  Dit jaar is Pasen zeer zeker de viering van een nieuw begin in mijn geval. 2 jaar geleden werd bij mij een ernstige vorm van lymfeklierkanker geconstateerd. Na diverse chemokuren bleek dat op bepaalde plekken de kanker bleef doorgroeien en was volledige genezing niet meer mogelijk. Ik kwam in de palliatieve zorg terecht. Maar toen belde de arts dat ik mee kon doen met een experimentele behandeling, waardoor er weer kansen ontstonden. Die behandeling startte in mei vorig jaar. En afgelopen november bleek dat de lymfomen volledig verdwenen waren en dat er dus geen kanker meer te zien was op de scans. Daarom ben ik één van de meest bevoorrechte mensen op deze aarde. Uniek dat ik de kans heb gekregen om mee te doen aan zo’n experiment en dat dit ook tot een zeer goed resultaat heeft geleid. Ik weet dat dit voor veel mensen niet geldt.
  Het experiment is een heel technisch verhaal over eiwitten, virussen, T-cellen, etc., maar het voelt voor mij als het wonder van de wederopstanding. Dat is dit jaar het Paasfeest voor mij. Ik ben een zeer dankbaar mens.

  18 april 2019
  • Bonny

   Geweldig wat een prachtig nieuws…begin van een nieuw leven

   21 april 2019
  • Anoniem

   1terecht: “Een nieuw begin”

   22 april 2019
 2. Marij-ke

  Elke dag een nieuw begin.

  2 mei 2019

Reacties zijn gesloten.