Pesten: je kunt er iets tegen doen!

Pesten: je kunt er iets tegen doen!

19 april 2018 0

Vandaag, donderdag 19 april, is de landelijke dag tegen pesten. Ons redactielid Otto besteedde er eerder deze week al aandacht aan. Pesten komt helaas nog erg veel voor. Maar wat kun je er eigenlijk tegen doen? Een paar tips.

De statistieken zijn hard en confronterend: op scholen wordt 1 op de 10 leerlingen gepest. Op het werk ligt dit nog hoger: 1 op de 8. En wat te denken van het bejaardenhuis? Daar wordt zelfs 1 op de 5 gepest! Pesten is niet iets onschuldigs, maar laat diepe sporen na in het leven van mensen. Wat kun je doen als je te maken krijgt met pestgedrag?

Lach het niet weg – Pesten is wat anders dan plagen. Bij plagen ervaren mensen het als grappig. Bij pesten is er niks grappigs aan. Dus op het moment dat je te maken krijgt met een situatie op je werk of op school waarbij er zogenaamd geplaagd wordt, maar de sfeer niet positief is? Dan is het geen plagen, maar pesten. En dat is niet om te lachen. Lach er dan ook niet om en lach niet mee.

Zoek hulp – Heb je te maken met pestgedrag? Blijf er dan niet mee lopen, maar praat erover. Dat kan natuurlijk met mensen in je omgeving die je vertrouwt, maar er zijn ook verschillende hulplijnen die je kunt bellen voor zowel kinderen als volwassenen.

Als je online gepest wordt – Soms is pesten redelijk onzichtbaar. Bijvoorbeeld omdat je kind te maken heeft met cyberpesten of hier zelf aan meedoet. Hier vind je handige tips om cyberpesten te voorkomen, zoals het aanpassen van je privacyinstellingen op social media en het verzamelen van bewijsmateriaal.

Als je in gesprek wilt gaan met je kinderen – Soms vermoed je als ouders dat er wat aan de hand is. Maar hoe ga je het gesprek met je kind aan over pestgedrag? Op de site van mediawijzer vind je een paar filmpjes die hierbij kunnen helpen (voor de basisschoolleeftijd en middelbare scholieren).

Wat je kunt lezen over pesten – Er zijn heel wat (kinder)leesboeken op de markt over pesten. Voor kinderen die gepest worden, kunnen de boeken een steun zijn. Maar ook pestkoppen kunnen ontdekken wat ze veroorzaken met hun pestgedrag. Hier vind je een lijst met kinderboeken voor diverse leeftijden.

Wat de Bijbel zegt over pesten – Het is opvallend hoe vaak je in de Bijbel ziet dat de ‘underdog’, of de gepeste, de uitgebuite of de vernederde partij meestal juist door God uitgekozen worden als voorbeeld, denk maar aan Jozef en zijn broers of de Samaritanen. Met andere woorden: God kijkt heel anders naar mensen dan de maatschappij dat doet…

Kun je wat met bovenstaande tips?

 

 

 

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Gastblogger
MijnKerk.nl