Pick your battles

Pick your battles

15 januari 2018 0

Ergernissen en sluimerende conflicten met je collega’s. Iedereen die werkt met collega’s heeft er wel eens mee te maken. Vaak heb je gedacht dat het over zou waaien, maar je merkt steeds meer dat je er last van hebt. Je houdt het eerst voor jezelf, maar meer en meer kom je tot de conclusie dat dit niet langer gaat voor jou. Het lijkt wel, dat er steeds meer zaken zijn waar jij je aan stoort.

Spreek je uit

Je moet er gewoon wat van zeggen, krijg je van je omgeving als raad mee. Maar waar moet je beginnen? Er iets van zeggen is op zich een goed idee, hoewel dat ook heel eng is om te doen. Wie zich uit, laat iets van zichzelf zien. Als het om mijzelf gaat, wil ik juist bij ergernissen me niet laten kennen. Ik gun de ander geen kijkje in mijn ziel. Toch is dat wel wat er nodig is.

Kies!

Steeds meer klinkt het advies: Pick your battles, kies je gevecht. Met deze Engelse uitspraak wordt bedoeld dat je een ordening maakt in wat je wel en niet de moeite waard vind om voor te vechten. Wat komt er bovendrijven als echt onaanvaardbaar voor jou, wat wil je echt verandert zien?

Balk en splinter

Deze strategie zorgt er bij mij voor dat ik meer genuanceerd ga denken over wat me stoort. In de bijbel kom ik daar bij Jezus wijze woorden over tegen. Hij zegt: Jullie letten goed op de fouten van anderen. Maar je eigen fouten zie je niet. Het is alsof je en splinter ziet in het oog van een ander, maar niet ziet dat er in je eigen oog een balk zit. …Haal eerst die balk uit je eigen oog! Dan kun je zelf weer goed zien. En pas dan kun je de splinter uit het oog van een ander halen. (Lucas 6: 41-42)
Niet alles is even erg en ik ben ook verre van perfect. Veel dingen kunnen best onbenoemd blijven, om goed te kunnen samenwerken. Ik zal ook wat moeten slikken.

Koude douche

Lang geleden heb ik een keer meegemaakt dat iemand kritiek had opgespaard. Op een dag, kreeg ik niets vermoedend de mededeling dat hij met me wilde praten. Onbewust voelde ik aan dat er iets ging komen, maar ik had geen flauw vermoeden. Ik zette koffie en ontving de persoon hartelijk. Ja, er waren dingen en ze hadden een jaar gewacht, dan kon ik eerst wennen aan mijn werk. Vervolgens bleken er tien punten opgespaard te zijn, die ik één voor één moest incasseren. Het was alsof een emmer ijskoud water over me uit werd gegoten. Uit deze ervaringen en alle goede raad kom ik tot de volgende conclusie.

Om niet te doen:
– Lang opsparen van kritiekpunten is niet helpend in een samenwerking.
– Een waslijst van ellende uitstorten over je collega helpt evenmin.
– Oude koeien uit de sloot halen
Om wel te doen:
– Nadenken over de balk in je eigen oog. Wat is dat concreet?
– Pick your battles: Kies het punt waaraan jij je het meeste stoort
– Laat de punten uit het verleden die je voorbij hebt laten gaan gewoon liggen. Dan had je eerder moeten zijn met jouw kritiek.
– Denk na over een oplossing. Stel je zelf de vraag: Welke verandering heb ik nodig bij mijn collega om met meer plezier te kunnen werken?
– Denk na over wat je gaat zeggen
– Probeer op tijd je uit te spreken
– Kies een handig moment

Meer tips?

Er zijn vast en zeker meer tips te geven over hoe je een lastig punt in samenwerking aan de orde kunt stellen. Als jij er één weet, is het leuk als je de lijst wilt aanvullen.

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Gastblogger
MijnKerk.nl