Pinksterbollen – écht oud-Hollandse traditie

7 juni 2014 0

In de middeleeuwen stond de mis die dag centraal. Er werden soms duiven (symbool van vrede, maar ook van de Heilige Geest) losgelaten in de kerk, of rode rozenblaadjes vanaf de nok naar beneden gestrooid, die de vlammetjes van de Heilige Geest symboliseerden.

Op culinair gebied is er helaas niet heel veel. Maar in Nederland hebben we op sommige plekken nog steeds het gebruik om dan Pinksterbollen te eten bij het ontbijt. Vooral in Noord-Holland. De herkomst van dit gerecht is onduidelijk.  Ze worden ook wel luilakbollen genoemd, omdat ze vaak met luilak worden gemaakt. Luilak is de (zater)dag voor Pinsteren en op zondag zijn de meeste bakkers dicht. De bollen worden in elk geval al in de 17e eeuw genoemd, wellicht zijn ze veel ouder. Je eet ze met stroop en boter. Ze zijn gemakkelijk te maken en erg lekker.

Voor 10 à 12 bollen:

Pinksterbollen - ingredienten

eventueel:
*of kardemompoeder
**of een paar zakjes vanillesuiker

Verwarm krap 2dl. melk tot handwarm (=+/- 30 graden) in een pannetje of de magnetron. Doe de melk in een glas, roer er een eetlepel suiker door totdat de suiker min of meer is opgelost en roer dan een zakje gist erdoor.
Doe 250 gram bloem in een mengkom, voeg het snufje zout toe, de rest van de suiker en eventueel de kaneel en/of kardemom. Meng even door elkaar. Voeg, zodra de gist wat gaat schuimen, het gistmengsel toe. Verwarm dan de boter totdat hij net smelt en giet dat door het mengsel. Je zult een beetje een slap deegje krijgen.  Dat wordt een beetje vies kneedwerk, maar met een natte hand lukt dat best. Kneed een paar minuten door en zet het deeg, met een handdoekje over de kom op een warme plek, liefst op of tegen de verwarming. Laat 45 minuten staan. Dan is het als het goed is al gerezen. Meng nu de rozijnen erdoor en laat nog een keer 45 minuten staan.

Verwarm een kwartiertje voor eindtijd, de oven voor op 200 graden. Vet een bakvorm (bijvoorbeeld een brownie- of taartvorm) in met een likje boter, en schep er een klein lepeltje bloem op. Schud de bak totdat de bloem een dun laagje heeft gevormd op de boter. Kieper de vorm om en klop de overtollige bloem eruit, bijvoorbeeld boven de vuilnisbak. Zelf heb ik een spingvorm van 24 cm. gebruikt, iets kleiner had zeker ook gekund.

Maak 10 tot 12 bolletjes die je bijna tegen elkaar naast elkaar zet. Zet ongeveer 20 à 25 minuten in de oven.

Serveer ze – liefst nog een beetje warm – met boter en stroop.

Meer weten over Pinksteren en de gebruiken? Kijk op Sacre Cuisine.

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Gastblogger
MijnKerk.nl