Pinksteren in coronatijd is precies zoals het bedoeld is [+ podcast]

Pinksteren in coronatijd is precies zoals het bedoeld is [+ podcast]

29 mei 2020 0

Pinksteren. Feest van erop uit trekken. Een korte vakantie. Of met je tentje naar Opwekking. Of vieren in de kerk, binnen of buiten. Een Feest van de Geest. Dit jaar gaat het allemaal anders. Geen evenementen, ook geen Pinkpop. Geen kerkdiensten die je kunt bezoeken. En toch geeft Pinksteren in coronatijd misschien juist precies aan waar Pinksteren over gaat.

Het kwam best hard bij me aan. Na Pasen ook geen Pinksteren samen kunnen vieren… Nu is het zover. En zijn er tal van alternatieve vormen bedacht om Pinksteren te vieren. Opwekking organiseert een digitale Pinksterconferentie. Taizé biedt jongeren een online Pinksterweekend aan. En de vereniging voor katholieke en christelijk onderwijs Verus hield een online Pinksterviering.

Halfbakken alternatieven?

Zijn dat maar halfbakken alternatieven, naast de vele online diensten die er gehouden worden? Eigenlijk horen we toch gewoon bij elkaar te komen! Het lijkt wel een beetje op dat verhaal van de Toren van Babel, die tegenhanger van het verhaal van Pinksteren. Daar worden mensen over de hele aarde verspreid. In verwarring. Omdat ze elkaars taal niet meer spreken. Die verwarring kun je nu ook voelen. Het klopt niet dat we niet bij elkaar kunnen komen. Misschien voel je zelfs verzet. Is dit nu allemaal nodig?

Doorvertellen

Je kunt er ook anders naar kijken. Het Pinksterfeest is juist niet het feest waarop iedereen bij elkaar komt. Ja, in de Bijbel horen mensen van over de hele wereld samengekomen de leerlingen spreken in ieders eigen taal, en dat zal een behoorlijke kakofonie geweest zijn. Maar de bedoeling was natuurlijk dat zo iedereen het verhaal over Jezus weer mee terug naar huis kon nemen en door kon vertellen.

Meteen thuis laten landen

Is daar een samenkomst voor nodig? Natuurlijk is dat gezellig. En natuurlijk is het fijn om met mensen met wie je het geloof kunt delen samen te komen om elkaar te bemoedigen en te inspireren. Dat kun je heel erg missen. Maar wat er tijdens en pinksterviering, – conferentie, of -weekend gebeurt, is bedoeld om door te geven. Het zaadje moet niet daar geplant worden, maar thuis! Ken je dat gevoel dat je ergens iets heel moois en inspirerends hebt gehoord of meegemaakt, waarvan je dacht: daar ga ik wat mee doen! Maar zo gauw je thuis komt en je alledaagse leven weer oppakt, vervliegt het. Juist Pinksteren in coronatijd geeft de kans om niet alleen iets moois te beleven met Pinksteren, maar ook om dat meteen te laten landen thuis.

Jezus gaat viral

Ik hoorde Jurjen ten Brinke op televisie zeggen: het is met de dood van Jezus net als met een paardenbloem die met wortel en al uit de grond wordt getrokken, maar waarvan de zaadjes weggeblazen worden. Dat is Pinksteren. Het verhaal van Jezus gaat viral, en komt overal binnen. Zo is Pinksteren bedoeld.

Hoor in deze podcast hoe ik Pinksteren in 4 woorden uitleg:

Hoe vier jij Pinksteren die jaar?

 

 

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Otto Grevink
Otto Grevink