Hoe kun je met je kinderen praten over arm en rijk?
Praat jij weleens met je kinderen over arm en rijk? Of vind je het een ingewikkeld onderwerp? Wij helpen je met een paar concrete tips voor een goed gesprek.
Kinderen kunnen vaak goede vragen stellen, zoals: hoe komt het dat sommige mensen rijk zijn, en anderen arm? Wanneer ben je eigenlijk rijk, of arm? Het zijn belangrijke vragen om met je kind te bespreken, omdat de wereld waarin ze leven nu eenmaal vol zit met ongelijkheid. En dat zien en voelen je kinderen. Voor wie voor zo’n gesprek wel wat hulp kan gebruiken, hebben wij een een paar lees-, kijk- en doetips verzameld om samen met je kinderen mee aan de slag te gaan.
Leestips arm en rijk
Gebruik bijvoorbeeld input uit een lesbrief over arm en rijk, die ontwikkeld is voor leerkrachten primair onderwijs. Je vindt hierin mooie filosofische vragen, zoals: Is iedereen gelijk? Waarom wel of niet? Heb je dan ook gelijke kansen? Hoe komt het dat je niet altijd dezelfde kansen krijgt? Is dat eerlijk?
In deze lesbrief zit ook een leestip voor jongere kinderen, namelijk het prentenboek: Arme Rijk door Bette Westera. (Uitgeverij Gottmer, 2016). Het is een beeldverhaal over een eenvoudig jongetje Rijk dat door zijn moeder, die ernstig ziek is, de wijde wereld in wordt gestuurd om te ontdekken wie hij is. Rijk ontmoet veel verschillende mensen in veel verschillende situaties. Ook ziet hij de verschillen tussen rijk en arm. Hij leert dat rijkdom deuren kan openen, maar ook een last kan zijn.
Kijk- en doetips arm en rijk
Ook een mooie gespreksstarter is de aflevering: Dus ik ben arm/rijk, uit de filosofische kinderserie ‘Dus ik ben’ van Human uit 2014. Kinderen onderzoeken daarin zelf een vraag, en krijgen hier wat hulp bij van filosoof Stine Jensen.
Voor kinderen uit groep 7/8 is in 2020 mooi lesmateriaal ontwikkeld met korte filmpjes en opdrachten. Je vindt dit allemaal op de website: Aan de slag met armoede. Wil je ook graag vanuit de Bijbel met je kinderen in gesprek gaan over arm en rijk, dan kun je terecht op de website van JOP, waar je rondom dit thema verschillende werkvormen vindt voor kinderen in de leeftijd van 9-12 jaar.
Collage maken
Zijn jouw kinderen niet zulke praters, dan kun je bijvoorbeeld ook werken met collages. Zorg voor een stapel tijdschriften, schaar en lijm. Laat je kinderen plaatjes uitzoeken met wat voor hen belangrijk is. Denk aan plaatjes van kleding, huizen, huisdieren of omgeving. Vraag aan je kind om op te plakken hoe zij later graag zouden leven. En praat daarna door over de collage: waarom hebben ze deze keuzes gemaakt? En wat heeft het te maken met ‘rijk’ leven? Welke droom hebben zij voor de toekomst? En welke rol spelen ‘spullen’ hierin? Of gaat rijk juist niet over spullen?
Welke werkvorm spreekt jou aan?