Antwoord geven

In de Facebookgroep van MijnKerk.nl stelde iemand de vraag: Hoe zit dat nu met onze verantwoordelijkheid? Moeten wij alles aan God over laten, of moeten wij God een handje helpen? Wat is voor mensen en wat voor God? Dominee Janneke Nijboer geeft antwoord:

Het ergste wat een mens kan overkomen is dat er niets meer aan je gevraagd wordt. En dat niemand meer een antwoord van jouw verwacht. Stel je voor, nooit meer een vraag… dan ben je pas echt alleen.

In de verhalen in de Bijbel zoekt God steeds het gesprek op met mensen. Soms heel letterlijk. Hij vraagt Kain: waar is je broer, Abel? Samuël roept hij bij zijn naam en ook Mozes wordt geroepen. Ze worden geroepen om een antwoord te geven.

Want zo zijn mensen geschapen: mensen die ver-antwoord-woordelijk zijn. We kunnen antwoorden en het is ook nodig dat wij antwoorden. In woorden én in daden, doen wat je zegt.

Soms is dat heel erg lastig. Zoals voor de rijke jonge man, die aan Jezus deze vraag stelt: Wat voor goeds moet ik doen om het eeuwige leven te krijgen? Als blijkt dat hij voor alle belangrijke regels al verantwoordelijkheid draagt, dus dat hij zich aan de tien geboden houdt, vraagt hij: Wat kan ik nog meer doen?Als je volmaakt wilt zijn, zegt Jezus. Verkoop alles wat je hebt en geef het geld aan de armen. Als je dat gedaan hebt kon dan terug en ga met mij mee.

De jonge man blijft teleurgesteld achter…want hij was erg rijk, wordt er verteld. Heeft Jezus nu te veel van deze man verwacht? Heeft hij hem overvraagt?

Ik denk het niet. Zoals hij is, in zijn rijkdom, zo is hij al goed. Hij draagt bij naar vermogen… Maar een perfect mens zijn, door alles te verkopen wat hij bezit, dat gaat boven zijn kunnen uit.

Het is een wat vreemd en merkwaardig verhaal. Toch vertelt het volgens mij, dat Jezus en God,ons vraagt om een antwoord, dat wij naar vermogen kunnen geven. Wij hoeven niet op ons tenen te staan, of een betere versie van onszelf te worden om passend antwoord te kunnen geven.

Zoals wij zijn, met wat wij kunnen, daar worden wij naar gevraagd om antwoord te geven. En wat meer dan dat is, wat daar boven uit gaat, dat mogen wij toevertrouwen aan God, Dat hij daar dan weer anderen voor roept.

Ik hoop dat ieder op haar en zijn eigen manier, blij kan antwoorden, Zoals een lied, dat ik ken zingt: Hier ben ik God, uw wil te doen is mijn vreugde

Ik zegen je met open oren, en een open hart,
om de vragen die voor jou bedoelt zijn te horen,
Ik zegen je met een open mond en open handen,
om antwoord te geven in woord en daad.

dominee Janneke Nijboer
janneke@mijnkerk.nl

One comment on “Antwoord geven
  1. Avatar mar schreef:

toch denk ik wel vaak dat we eigenlijk nog wel meer kunnen doen vaak dan dat we doen