De kerk van de toekomst?

We leven in spannende tijden qua kerk. Er worden veel kerkgebouwen afgestoten, verkocht. Onze kerkgang nu is anders dan veertig jaar geleden.

Dat is jammer in de ogen van velen, moeilijk ook. Het is bitter voor velen. Het kerkgebouw waarin men lief en leed gedeeld heeft, waarin getrouwd is en gedoopt, van waaruit geliefden begraven zijn, moet afgestoten worden. Dat is hard. Maar we leven anders dan veertig jaar geleden.
Het positieve is: er is interesse in geloof, jonge mensen willen kennis, alfa cursussen zijn populair. Maar de kerkgang op zondagochtend wordt er niet direct door opgevijzeld. Ook dat is niet erg. Er ontstaan nieuwe vormen van geloof, gemeenschap en kerk zijn. De Mijn Kerk community is daar een voorbeeld van, hier op de site en op Facebook.
Er zijn verschillende kerken in Nederland. Zeer uiteenlopend en soms zodanig dat men elkaar niet als christen herkent of erkent. Van christelijk-gereformeerd tot hersteld-hervormd, van apostolisch tot oud-katholiek, van Remonstrants tot Rooms-katholiek. Met verschillen in kerkdienst, taal en ritueel.
Wereldwijd wordt er zelfs gefantaseerd over nieuwe flexibele kerkgebouwen, elke week te monteren…
Er mag verschil zijn, want wij zijn ook niet allemaal hetzelfde.
We hoeven niet allemaal op dezelfde manier God te eren.
Maar: we moeten elkaar wel accepteren en respecteren als lichaam van Christus.

Bezoek andere kerken
Je kunt ook leren van het bezoeken van andere kerken, ook van andere religies. Want jij kan er alleen maar door groeien: ‘Wat past bij mij, wat sticht mij, wat doet mij nadenken…?
God heeft nu zeven miljard verschillende schepselen rondlopen, zijn evenbeeld. Die zeven miljard mensen geven het gezicht van God weer.
In de Bijbel staat iets over de eerste christenen: ‘Wij zijn allen gedoopt in één Geest en zijn daardoor één lichaam geworden, wij zijn allen van één Geest doordrenkt, of we nu Joden of Grieken zijn, of we nu slaven of vrije mensen zijn’ (1 Korintiërs 12:13)
Dus: wees jezelf, geloof als jezelf: dat is jouw geschenk aan de kerk. Sterker: daarmee bouw jij aan de kerk.
Jij bent de kerk van de toekomst!
dominee Fred Omvlee
fred@mijnkerk.nl

bron foto: http://futurechurchbeck.wordpress.com/

6 comments on “De kerk van de toekomst?
  1. Avatar Hermien Gorlitz schreef:

Helemaal mee eens, maar wanneer je een bepaalde kerk als jouw thuishaven hebt gevonden is het toch zuur als die op de lijst staat om afgebroken te worden! Een kerkgenootschap via internet is prachtig, maar met broeders en zusters op zondag samenkomen heeft toch net iets meer. Er is contact en niet zelden kom je ook na de dienst nog bij elkaar voor een kopje koffie. Dat zou ik persoonlijk niet willen missen. Andere kerken bezoeken is zeker leerzaam, maar kerkgenootschappen noodgedwongen samenvoegen, vanwege de afbraak van kerkgebouwen lijkt mij geen goede zaak en dat stemt mij soms droevig.

2. Avatar m. schreef:

voor vele mensen is het mooi om samen te komen elke week, en als je je heel ijverig inzet zullen ze je zeker niet vergeten als er wat met je is, echter als je je niet meer laat zien om wat voor reden dan ook zijn ze je zo vergeten , is mij gebleken. Tegenwoordig zijn de mensen die er voor mij zijn geen mensen van de Kerk en ze geloven niet, echter ze houden wel van mij zoals geen één
    mens van de Kerk dat heeft laten zien. Een kerkgebouw is mooi, maar het is op den duur net als vroeger dat de mensen in armoede moesten leven en de Kerk allemaal gouden dingen bezat. Dat lijkt mij fout. Het is beter je ogen en oren goed open te houden en er te zijn voor je medemens die iemand nodig heeft, ook al denken ze anders dan jou, eens echt wat weggeven ipv een duit in het zakje, geloof me de mensen die het minst hebben zijn daar het beste in. Voor mij is dat veel meer van waarde tegenwoordig, hou maar eens echt van je medemens, ook van diegenen waar dat niet zo van voor de hand ligt. Samen komen met gelijkgestemden kan overal en er is geen duur gebouw voor nodig, geef het geld dat bespaard word aan de armen, dat kan het verschil maken tussen leven en dood voor mensen en wie zou geen levens willen redden. We moeten niet vasthouden aan materiële zaken, je hebt er niks aan, en je zal er niet gelukkiger van worden. God is tussen de mensen die in zijn naam bijelkaar komen en daar hoeft echt geen duur gebouw voor te zijn.

• Avatar Truus schreef:

Dit is helemaal waar ik heb er weinig aan toe te voegen en denk net als jij God is overal als je hem wilt zien hoef je niet naar een kerk of tempel mijn motto hou van mensen om je heen dan houden ze ook van jou en dat is wat de bijbel ons leert.

3. Avatar Jolanda schreef:

Hermien, , ik vind het ook prettig om op zondag samen te komen. Andere kerken bezoeken is momenteel lastiger, daar wordt mijn gezin niet gelukkig van. Ik denk ook dat het lastig is om één gemeente te vormen met gedwongen samengevoegde kerkgenootschappen. Ze hebben toch ieder hun eigen regels en gewoonten.
    Anoniem en Truus, ik vind het echt erg dat jullie dit zo ervaren hebben in jullie kerk. Dat horen mensen die zich christen noemen elkaar niet aan te doen. De kerk hoort er juist te zijn voor mensen die niet ijverig bezig zijn voor de gemeente, zij zijn degene waar op gelet moet worden. IJverige mensen vallen wel op, die zijn vaak mondig genoeg. Als er bij ons mensen niet meer komen wordt er meteen melding van gemaakt. Dan is er iets mis en worden ze bezocht.
    Het wordt dan ook op prijs gesteld wanneer je op vakantie gaat dat je dit doorgeeft. Ik wens iedereen een fijne gemeente/parochie toe waar hij/zij zichzelf kan en mag zijn en waar er oog voor elkaar is.

• Avatar Fred Omvlee schreef:

Beste anoniem, Truus, Jolanda, Hermien, bedankt voor jullie reacties. Ik wens iedereen een fijne plek toe om te bezinnen op het leven en op geloof en lieve mensen om je heen. En als dat een kerk is, helemaal mooi. Misschien is het wel MijnKerk.nl 😉