Derde zondag voor Pasen: ben jij rijk of arm?

We zijn op weg naar Pasen, de derde zondag.
Hoe ga jij om met rijkdom en armoede?
Ben jij rijk of ben je arm? Hoe kijk jij aan tegen jezelf?

We zijn tegenwoordig allemaal rijker dan onze grootouders. Lijkt het.
We hebben meer spullen, meer gadgets, meer vakanties.
Maar zij hadden misschien meer tijd, of vers eten uit de moestuin.
En zij hoefden niet op vakantie.

Voor sommigen is geld misschien helemaal geen probleem.
Maar het draadje kan ook dun zijn. Je hoeft maar ontslagen te worden, of te scheiden, of nog erger: beide, en je zit ineens erg aan de verkeerde kant. In de geldzorgen.
Steeds meer kinderen in Nederland groeien op in armoede. Heftig.

‘Wie veel bezit, wordt bezeten’
Bepaalt geld je leven? Dat kan zo zijn als je veel hebt: wie veel bezit, wordt bezeten, zei iemand eens. Maar te weinig baart ook zorgen. Begrijp me goed: rijk zijn is niet per se verkeerd, en arm zijn is niet goed.
De vraag is: hoe kun je vríj zijn? Heb je veel, dan is dat een kans; heb je weinig, dan is dat een uitdaging.

Jezus trad op tegen handelaren in de tempel en hij zei over geld: geef de keizer wat hem toekomt en geef God wat hem toekomt. Haal die twee niet door elkaar.
Heb je het goed? Geef dan bijvoorbeeld aan de voedselbanken.
Heb je het nodig? Vraag dan om hulp, dat is geen schande. Zo kunnen we elkaar helpen om vrij te zijn van zorgen.
Hopelijk voel jij je vrij, of het nu voorspoedig gaat of als je de eindjes aan elkaar moet knopen.

Ik wens je een goede week met de zegen van de heilige Patrick:
De Heer is voor je om je de juiste weg te wijzen.
De Heer is achter je om je in de armen te sluiten, om je te beschermen tegen gevaar.
De Heer is onder je om je op te vangen wanneer je dreigt te vallen.
De Heer is in je om je te troosten wanneer je verdriet hebt.
De Heer omgeeft je als een beschermende muur, wanneer anderen over je vallen.
De Heer is boven je om je te zegenen.
Zo zegene jou God, vandaag, morgen, en tot in de eeuwen der eeuwen.

dominee Fred Omvlee
fred@mijnkerk.nl

4 comments on “Derde zondag voor Pasen: ben jij rijk of arm?
  1. Avatar m. schreef:

tsja wat is rijk en wat is arm,maar hoe je bekijkt en met wie of wat je vergelijkt. Zelf heb ik het gevoel dat ik nooit zorgen heb gehad en alles had wat ik nodig had ivm materiele dingen. Ik breng vaak onnodige spullen naar een goede 2ehandswinkel voor een goed doel en denk erover na of ikiets wel nodig heb, bijvoorbeeld een tablet, als je dan nadenkt over hoe die worden gemaakt met elementen die schaars worden, slecht voor het milieu, mensen moeten misschien voor een habbekrats in een mijn werken daarvoor en met gevaarlijke chemicaliën o.a. kwik waar de omgeving en mensen ziek van worden. Dan denk ik doe zo lang mogelijk met mijn laptop en neem niet nog iets erbij. Je gaat ook in een mum van tijd steeds meer tijd aan dat soort dingen besteden en overal bereikbaar,nee dat vind ik ook niet alles. Ik weet niet of de mensen vroeger zoveel meer tijd hadden,mijn grootouders, die kosters waren hadden het ook best druk, werk, grote tuin moestuin, 2x naar de kerk op zondag, aandacht voor buren die alleen waren enz. Mocht je dan zitten dan sokken breien, vandaar dat ik denk ik ook altijd bezig ben, toch iets calvinistisch, of niet? Je bent rijk als je tevreden kan zijn met wat je hebt, als je op zondag gaat kijken bij koopzondag met wat voor een tassen mensen bij de mediamarkt uitkomen kan je er droef van worden, of met Kerst al die rekken met luxe eten. Ik begrijp wel als je het minder hebt je dan met feestdagen iets extra luxe wil maar voor mij hoeft het niet veel anders dan anders andere dingen zijn veel belangrijker vriendschap, naar elkaar luisteren tijd voor elkaar vrijmaken. In Nl. heeft iedereen het maar druk,druk en is er niet veel spontaniteit voor zulk soort dingen. Ik ervaar dat in andere landen anders en geniet daarvan.

2. Avatar Diana schreef:

Ik ben rijker dan de rijkste dame van de wereld. (en ik loop bij de voedselbank)
    Ik heb kinderen die van mij houden voor wie ik ben.
    Ik heb een partner die van mij houd voor wie ik ben en voor wat ik waard ben in het leven.
    Ik heb vrienden op wie ik echt kan rekenen als ik hun om hulp vraag.
    Ik heb dankbaarheid voor ieder die een ander helpt zonder daar iets voor terug te verlangen.
    Ik ben rijker dan de rijkste dame in de wereld, want ik heb mensen om mij heen die mij zien, waarderen, helpen, accepteren, van me houden en ik van hun.

ik ben rijker want ik ervaar liefde!!!!!