Druk doen en stilte zoeken

Beneden de grote rivieren viert Nederland carnaval. Boven de Moerdijk niet.

Daar hebben ze de drukte al weer gehad met 24 medailles op de Winterspelen, met inhuldigingen en polonaises. Of met de après-ski tijdens de wintersport.
Er lijkt een scheiding te bestaan tussen het vanouds katholieke Zuiden van het land en het protestantse Noorden. Ik heb wel eens gelezen dat deze lijn eigenlijk teruggaat op de grens tussen het oude Romeinse rijk en de vrije Germaanse stammen. Een mooi romantisch idee. Maar de werkelijkheid is vast genuanceerder.
Ik geloof wel dat je moet zijn opgegroeid met carnaval om het te begrijpen. Ik ben dat niet. Maar even de werkelijkheid door een roze bril zien, je verkleden en onbevangen plezier hebben: dat begrijp ik wel. Ik heb beide verlangens in mij: ik wil zo nu en dan feesten in de kroeg en dan weer stil zijn in het klooster. Ik ben een drukdoener en een stiltezoeker. Alleen maar het ene of het andere is niet wenselijk. De juiste balans vinden is de kunst.

Teveel of te weinig stilte?

Voor sommige is er teveel stilte in hun leven. Als je niet wordt opgezocht door je kinderen of kleinkinderen. Als je niemand hebt om een écht gesprek mee te voeren, dan kan de stilte je aanvliegen. Voor anderen is er te weinig stilte in hun hun leven. Omdat het zo druk is door de zorg voor jonge kinderen, of de zorg voor een zieke, door werk en door almaar onderweg zijn. Even betekenisvolle rust vinden, wens ik jou en mijzelf toe. In de veertig dagen voor Pasen, die aanstaande woensdag, aswoensdag, beginnen, zoeken christenen al eeuwenlang rust en bezinning. Misschien heb je iets aan de app 40dagen, ook te vinden in app en play store. Want de profeet Elia hoorde na veertig dagen en nachten in de woestijn God in de stilte van een zachte bries.

Hoe dan ook, of je carnaval viert of juist niet: ik wens je deze week zo nu en dan heerlijke stilte toe!
Dominee Fred Omvlee

(foto: Peter A.H. Bakker)

4 comments on “Druk doen en stilte zoeken
 1. Avatar Reinder Koornstra schreef:

  Beste Fred,
  Ik denk dat je goed verwoordt wat bij drukke mensen het probleem is. Zelf heb ik de neiging me, ook in druk gezelschap, soms even terug te trekken om dat evenwicht te zoeken. Tja, die micro retraite zal wel eens opvallen, denk ik. Maar je kunt je nu eenmaal niet zomaar op elk moment in een klooster terugtrekken.

  Overigens, die ‘waterscheiding’ tussen Carnaval en ‘het Noorden’ is niet zo absoluut, hoor! In Alphen aan den Rijn beperkt het feestgedruis zich tot de poorten van vogelpark Avifauna, maar in ‘ons nieuwe dorp’ Boskoop wordt het uitbundig gevierd, met grote optocht en feest op straat! Prettige zondag!

 2. Avatar m. schreef:

  Ik zoekde rust buitenshuis op, lekker op de fiets springen en naar het strand, door weer en wind. Je gedachten laten gaan en met een fris hoofd thuiskomen.
  Vorig jaar heb ik in deze tijd alle dierlijke producten gelaten voor wat ze zijn, veganistisch gegeten. Ik deed mee aan vegan challenge, dan schrijf je je in en krijgt elke dag een recept in je mailbox voor inspiratie. Je lijf wordt gezuiverd. Ik weet nog niet hoe ik het dit jaar ga vormgeven. Ik ga in ieder geval mijn best doen weer nog beter vegetarisch/veganistisch te leren koken en ben van plan een portie extra te maken voor iemand ermee te verrassen. Dan doe ik vast meer mijn best dan alleen voor mezelf

 3. Avatar Johan Jobse schreef:

  Twee jaar geleden schreef ik enigszins gelijk luidende woorden voordat we naar Taizé vertrokken. Het thema van dit korte liturgische moment: ‘Een week in Stilte’. Ook in dit liturgisch moment kwam hectiek van de dag aan de orde en hoe God tot Elia sprak in de stilte van een zachte bries.

  Mooi en herkenbaar!

 4. Avatar Gerard Geelhoed schreef:

  Noord-Beveland in Zeeland ook beneden de rivieren is een oase van rust in deze weken men komt van heinde en ver de stilte zoeken en het carnaval ontvluchten, heerlijk om hier te wonen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

2 maart 2014
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief