Facebook of faithbook? Internet, een zegen of een vloek?

Is internet een zegen of een vloek? We leven in technologisch revolutionaire tijden. Het ligt er aan hoe oud je bent: misschien herinner je je nog de komst van de TV of de komst van de telefoon. Ook revoluties.

Nu is er de stille revolutie van internet gaande.
Een zegen of een vloek? Voor beide meningen zijn argumenten te vinden:
Het is een zegen: Internet maakt allerlei contacten mogelijk die voorheen onmogelijk waren. Je kunt gratis skypen met je kleinkinderen in Australië. Je kunt bankieren op je gemak. Je kan alle mogelijke muziek en films zien.
Je kunt kerkdiensten volgen via internet.

Het is een vloek: mensen kijken porno via internet, mensen gokken via internet. Mensen zoeken elkaar niet meer op door internet. Kleine winkels verdwijnen via internet. Mensen gaan minder naar de kerk door internet.

Alles is waar. Maar een medium is net zo waardevol als de gebruiker het maakt. Dat geldt ook voor brieven, boeken, radio, telefoon: als je er niet zinnig gebruik van maakt, is het medium onzinnig.

Mensen zijn sociale wezens. Zo heeft de Schepper ons gemaakt. Hij is een sociaal wezen, en wij lijken op Hem. De Bijbel is een aaneenschakeling van updates en posts waarin de lotgevallen van mensen met God, van Jezus en zijn followers beschreven staat. In brieven, mails, nog wel.
De Bijbel is een Facebook en een Faithbook tegelijk.
Een boek van gezichten, namen en geloofsverhalen.
Een boek van nu eens eenzaamheid, maar ook van gekend worden.

We zijn 2000 jaar verder na het ontstaan van het Faithbook, de Bijbel, het geloofsboek. Maar wij zijn niets veranderd. Wij verlangen naar contact, naar groei, naar herkenning, naar God, naar troost. We doen -net als onze voorouders- soms domme dingen, zijn hebzuchtig, of jaloers. Allemaal heel menselijk. Dat is niet prettig, maar ook niet erg. Wij mogen alle middelen die we bedenken gebruiken om de contacten tussen mensen te verbeteren
God weet dat. God weet meer dan Google en geheime diensten bij elkaar… In Psalm 139 staat het zo beschreven. En het lied dat Huub Oosterhuis schreef en zijn dochter Trijntje zong, gaat over die tekst: Ken je mij?
Want God kent ons en nog belangrijker: God houdt van ons. Pure, onvoorwaardelijke liefde. Alles wat we fout kunnen doen, heeft God ook al bedacht. En gezegd: ‘Ik stuur mijn zoon Jezus, om alles goed te maken. Jullie hoeven alleen maar hem en mij te liken en te followen. En bovenal: heb elkaar lief, zoals ik jullie heb liefgehad’. Zo kan je internet tot een zegen maken. Daar doen jij en ik ons best voor.
Ik wens je een gezegende en sociale week!
dominee Fred Omvlee

De hele tekst van het lied (tekst: Huub Oosterhuis) zang Trijntje Oosterhuis, gitaar: Leonardo Amuedo
Ken je mij? Wie ken je dan?
Weet jij mij beter dan ik?
Ken je mij? Wie ben ik dan?
Weet jij mij beter dan ik?

Ogen die door de zon heen kijken
Zoekend naar de plek waar ik woon
Ben jij beeldspraak voor iemand
die aardig is, of onmetelijk ver,
die niet staat en niet valt
en niet voelt als ik,
niet koud en hooghartig

Refrein

Hier is de plek waar ik woon
Een stoel op het water,
Een raam waarlangs het opklarend weer
Of het vallende duister voorbij vaart
Heb je geroepen? Hier ben ik

Refrein

Ik zou een woord willen spreken
Dat waar en van mij is
Dat draagt wie ik ben,
dat het houdt,
Ik zou een woord willen spreken
Dat rechtop staat als mens die mij aankijkt en zegt
Ik ben jouw zuiverste zelf,
Vrees niet, versta mij, ik ben, ik ben

Refrein

Ben jij de enige voor wiens ogen
Niet is verborgen van mijn naaktheid
Kan jij het hebben,
Als niemand anders,
Dat ik geen licht geef, niet warm ben,
Dat ik niet mooi ben, niet veel
Dat geen bron ontspringt
in mijn diepte
Dat ik alleen dit gezicht heb,
geen ander.
Ben ik door jou, zonder schaamte,
gezien, genomen,
door niemand minder?
Zou dat niet veel teveel waar zijn?
Zou dat niet veel teveel waar zijn?

9 comments on “Facebook of faithbook? Internet, een zegen of een vloek?
 1. Avatar Truus schreef:

  Goede morgen Dominee Fred, een tekst naar mijn hart gevoelig en herkenbaar ik heb er u al eens over verteld toen ik dit lied hoorde een weken geleden heb ik het gelijk via ITunes gekocht ik hoor het nu dagelijks ik hoop dat vele bezoekers van mijn kerk hier goed naar luisteren en hun hart openen …….
  Hartelijke groet en een gezegende Zondag.
  Truus.

 2. Avatar monique schreef:

  WOUW deze woorden zijn binnen gekomen, dank u wel.. voor deze woorden, ook al is het moeilijk te begrijpen dat HIJ alle dingen al weet.. toen het van de week weer fout dreigde te gaan met onze kleine man,, dat ik eigenlijk dacht dit is het dan,, kreeg ik toch weer de moed het vertrouwen wat ik moest doen en na uren naar mijn gevoel.. mocht het slijm toch weer los komen en mocht hij weer gaan ademen,, GOD u weet alle dingen waarom dan toch?? U heeft ons zoveel gegeven zoveel mooie dingen zoveel zegen zoveel kracht en toch ook veel moeite en verdriet, en toch nu ik meer en meer mag geloven dat u toch bestaat,, ik ben op de weg terug mede dankzij deze site die ik OP UW tijd heb gevonden mede dankzij de dominee fred. dat zijn uwe wegen geweest,, ik ben dankbaar voor de mensen om me heen live maar op via het internet,, mensen die ik dagelijks spreek nieuwe mensen die ik heb leren kennen waarmee ik me verbonden voel.hoop dat die mensen dat met mij ook zo voelen,, de kerk waar ik vandaan kom is bang voor vernieuwingen is bang voor open heid en eerlijkheid die mensen doen het liever achter gesloten deuren,, ik wens iedereen ook u dominee, een goede week vol nieuwe vriendschappen vol vreugde vol zegen vol warmte.. en nogmaals deze woorden neem ik mee deze week ik deze woorden kwamen binnen diep van binnen ,, en ook al is het verwarrend ook al is het soms dubbel , ik weet dat ik het niet alleen behoef te doen,,,

  warme groet
  monique

  • Avatar Truus. schreef:

   Monique wat heb ik met je te doen ik snap dat je twijfelt jou geloof wankelt door dit alles de pijn die je steeds weer voelt,het is zoals het is alleen vertrouwen geeft hoop geloof zit niet in een gebouw waar ze dwingend de waarheid verkondigen zoek het bij jezelf en de mensen die je lief hebt Dominee Fred kan je daarbij steunen maar jullie als gezin moeten dit dragen en bidden dat de toekomst ook voor jullie het licht zal schijnen.
   Alle goeds voor de komende week ik zal aan je denken.
   Knuffel Truus.

   • Avatar monique schreef:

    goedemorgen truus,,,, het is moeilijk en de twijfels zijn groot maar mede door de mensen nabij de mensen hier dominee fred mag ik ook schrijven het voelt goed. en we moeten verder maar toch was het van de week nu voor de derde keer ons kind gered.. bang voor een volgende keer….als gezin staan we gelukkig sterk en houden we elkaar stevig vast er komen nog moeilijke dagen genoeg binnen nu en 2 maanden……we proberen te blijven staan.. dank je wel truus voor u ook een fijne goede gezegende warme.. zondag en week.. we denken ook aan u iedere keer als we een kaarsje aansteken speciaal voor mijn kerk .nl… warme groet van monique

 3. Avatar m. schreef:

  Het blijft toch ook best uitkijken met dingen als computer. Zelfs als je er normaal mee omgaat, gebeurt mij , dat je er toch heel snel meer tijd aan besteed dan je eigenlijk zou willen en dat voelt dan niet helemaal o.k. Zoals ook te lezen in de gebedsvragen en de kaarsjes, zijn we onderhevig aan vele verleidingen in het leven en het is vaak moeilijk om de grens te trekken tussen goed en niet meer goed. Het is een beetje ploeteren soms.

  Ik heb moeite met het vers over de haat in de Psalm. . Haat is voor mij nooit goed, daar vloeit zoveel ellende uit voor. Maar ook liefhebben-vriendschap kan weer heel moeilijk zijn om de juiste manier te vinden, best ingewikkeld allemaal. Een goede dag gewenst voor iedereen

  • Avatar monique schreef:

   anoniem dat is zeer zeker waar. daar ben ik van de week achter gekomen. je bent vaak heel druk met internet en vergeet dat de mensen live.. en dat er veel gevaren zondige dingen kan doen met internet ja dat is zo maar dat kun je met vele dingen…en het is idd waar hoe ga je er mee om.. dat is met alles zo.. het is en blijft moeilijk vooral als je na denkt, en haat nee dat ken ik gelukkig niet,, haat is iets wat heftig is, maar in deze psalm wordt heel duidelijk dat alle dingen bekend zijn,,aan het begin van de zwangerschappen deze psalm en nee begrijpen hoeven we gelukkig niet alles.. alles gebeurt met een rede, soms zou ik ook die rede willen weten,, wens jou oook een goede en mooie zondag toe…

   • Avatar m. schreef:

    dank je monique en ds., ja het blijft moeilijk vooral als je nadenkt en ik doe dat heel veel over zoals ik dingen dan heb gedaan, wat is goed en wat niet
    Het kan zo zijn dat je bepaalde mensen of situaties met een reden op je pad krijgt. De reden waarom alles gebeurt, je kan er over piekeren en wakker liggen maar het blijft gissen… Fijne rustige week gewenst en een vredige zondag, het is hier heel vredig met een mooie blauwe lucht en zon.

    • Avatar monique schreef:

     graag gedaan anoniem,, idd soms komen er mensen op je pad die je even helpen de berg op te lopen en die je helpen om de berg af te gaan, die mensen worden ook gestuurd, worden ook gegeven,,en na denken ik denk dat het goed is dat we denken over wat wel goed en wat niet goed gaat, over zonden en schuld maar ook over goede dingen die gedaan zijn,, ik ben ook een denkster, en het geeft me rust om in de stilte van de nacht te denken, als iedereen slaapt,, alleen je kunt ook te diep gaan denken en dan kan je derpi worden maar dan kun je ook mensen tegen komen die je dit zeggen, kop op.. het is heerlijk hier ook een mooie blauwe lucht een stralende zon, zit heerlijk in de zon,, deze dagen geven je weer nieuwe krachten en nieuwe moed,, en ook dit is allemaal al bepaald. eigenlijk wonderlijk he??? als je bij alles eens wat meer stil staan en zijn,,, komen er vele wonderen vele stiltes openbaar,, maar dan moet je er wel tijd en ruimte voor hebben om even stil te zijn,, dat is het mooie van een zondag een dag waarop we stil zijn een dag waarop we als gezin lekker niets moeten en gewoon lekker met elkaar bezig zijn,,…

 4. Avatar Fred Omvlee schreef:

  Beste Truus, Monique en anoniem, bedankt voor jullie reacties en aanvullingen. Ik wens jullie vertrouwen toe op jullie weg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

16 februari 2014
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief