Hoe ga je om met mensen die anders denken of geloven?

De wereld is geschokt door de moord op cartoonisten door mensen die vonden dat zij hun geloof beledigd hadden. Ik ben als dominee met Nederlandse militairen uitgezonden geweest naar Afghanistan. Daar heb ik juist hele goede ontmoetingen en gesprekken gehad met moslims en moslim-geestelijken.

Voor hen en ons allemaal is de vraag: Hoe ga je om met mensen die niet geloven, of anders geloven?
Algemener is de vraag: Hoe kijk je aan tegen mensen met andere ideeën?

Hoe zie jij jezelf?

Het ligt eerst aan welke positie je voor jezelf kiest:
Beschouw je jezelf als gelovig, of als niet-gelovig, geloof je in “iets’”, geloof je in God, beschouw je jezelf als humanist, of atheïst of agnost: iemand die het niet zeker weet,.
Zeg je: “Ik ben christen, ik ben protestant, ik ben hervormd, ik ben katholiek of ik ben ‘niets’”. Misschien ben je moslim of jood, boeddhist of een mengvorm van meerdere achtergronden
Ik merk dat veel mensen zeggen: ik ben iets… of niets…
Hoe zie jij jezelf?

En de ander?

En vervolgens is de vraag: hoe kijk je aan tegen mensen die zichzelf anders omschrijven?
Hoe kijk je aan tegen groepen dichtbij met een bepaald karakter: kerkelijk zus, of gelovig zo, of …
En de spannende vraag is hoe kijk je aan tegen groepen verder weg, waar je slecht nieuws over hoort: over extreme moslims van IS, over conflicten tussen Joden en Palestijnen.

Terug naar de basis: hoe kijk je aan tegen iemand die anders denkt dan jij? Heel menselijk is het om die ideeën, die stijl, die persoon af te wijzen.
Hij/zij is anders dan ik.
We hebben als mensheid altijd een groep nodig gehad om te overleven. En dat betekende haast automatisch dat een andere groep bedreigend was.
Evolutionair verklaarbaar: want een andere groep kan jouw brood, jouw huis jouw werk inpikken.

Hou van de ander als van jezelf

Maar juist Jezus heeft duidelijk gemaakt dat het er niet om gaat bij welke menselijke groep, welk ras of welk geloof je behoort:
Hij was Joods en bleef dat, maar zijn lessen en liefde golden ook voor de andere groepen en volken: voor de Samaritanen, voor de Romeinen, voor de hoeren, voor de misdadigers…
Het gaat er niet om bij welke groep of geloof of volk je hoort, maar of je mensen bent met de mensen, God liefhebt en de ander als jezelf.

Dus hou eerst van jezelf. Als je niet van jezelf houdt en bang bent, is die ander eng.
Maar als je rust en liefde in jezelf vindt, hoef je niet bang te zijn voor die ander, zelfs niet als die je bedreigt.
Wees natuurlijk verstandig, maar vooral liefdevol.
Want wat je uitstraalt, krijg je terug, leerde ik van een marinier. Straal liefde uit voor jezelf en die ander, dan is het ineens heel interessant om die ander te ontmoeten.

Als dominee met militairen op uitzending in Afghanistan heb ik fantastische ontmoetingen en gesprekken gehad met moslims en moslim-geestelijken. Alle weerstanden waren er, maar er ontstond ook vertrouwen en hartelijkheid. Verschillen zijn er, maar het is gaaf en mooi als je elkaar in de ogen kijkt en van hart tot hart spreekt, over grenzen van taal en culturen heen. Dat is verrijkend.

We zijn namelijk één mensheid. Hoe de ander jou tegemoet treedt, heb je niet in de hand, wel hoe jij er op reageert.

Ik vond deze Joods zegenwens:
Behoed ons
zegen ons
bewaar ons.
Gij die ons hebt toegekeerd
naar elkaar,
om elkaar
te zegenen
te bewaren
te behoeden.

Amen

Goede week!
Fred Omvlee, dominee
fred@mijnkerk.nl

3 comments on “Hoe ga je om met mensen die anders denken of geloven?
 1. Avatar Arend-Jan schreef:

  Mooi gesproken… Het was een heftige week gezien de gebeurtenissen in Parijs.
  Waarom kunnen wij mensen elkaar niet de vrijheid geven, het respecteren naar elkaar en een ander in zijn/haar waarde laten? Als wij dit naar elkaar gunnen, ondanks dat wij verschillend zijn in onze levensstijl, dan zou het leven voor een ieder mooier en verrijkend zijn…

  • Avatar Truus schreef:

   Mee eens Arend-Jan deze middag gekeken naar de indrukwekkende mars die gelopen werd met de vele Regeringslijders zo zou het moeten zijn schouder aan schouder tijdens de mars een kaarsje laten branden om Gods hulp voor een vreedzame oplossing.

 2. Avatar m schreef:

  “Het gaat er niet om bij welke groep of geloof of volk je hoort, maar of je mensen bent met de mensen, God liefhebt en de ander als jezelf” Als het daarom gaat zoals hier staat dan zal ik niet goed bezig zijn want ik ben, als God bestaat vaak heel kwaad op hem, maar de andere dingen zijn zeer zeker op mij van toepassing, die heel veel mijn best voor anders mensen, zoals deze drie weken hele dagen op pad voor iemand die iets wil bereiken en ik doe daar alles voor om dat voor hem zo soepel mogelijk te laten verlopen en dat is nogal druk. Maar ik vind het mooi als iemand ergens helemaal voor gaat. Het is wel makkelijk gezegd dat je iedereen in zijn waarde moet laten maar soms is het toch niet te volgen hoe iemand zulke daden kan doen en zo kan worden. Behandel de ander zoals je zelf behandeld wilt worden is wel een mooie richtlijn altijd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

11 januari 2015
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief