Ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is…

Ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is… En iedereen gelooft en preekt zoals hij/zij denkt dat het goed is in Gods ogen. Hoe zou jouw preek eruit zien?

Als dominee leer je keurig preken en al doende verander je van stijl en toon. Zo is het bij mij gegaan: van keurige preken opgebouwd vanuit bijbelstudie en toepassing op het leven, ben ik nu meer aanbeland bij een dialoog met de bezoekers.

Zo werkt het voor mij goed bij de marine in mijn werk met jonge militairen, maar zo werkt het ook vaak goed in ‘gewone’ kerkdiensten. Muziek is daarbij altijd een belangrijke drager van gevoel en ideëen. Van bekende oude hymnes en gezangen tot een nummer van singer-songwriter Birdy. Zie mijn thuisblijverspreek op Zinweb rond de vraag: Wat zoek jij in het leven?

Onlangs mocht ik meewerken aan een kerkdienst rond de muziek en het geloof van Johnny Cash op uitnodiging van dominee Piet van Die. Johnny Cash was een zanger met een onstuimig leven van cocaïnegebruik, successen, tegenslagen en depressies. Geen voorbeeld volgens de gemiddelde dominee en kerkganger. Maar wel een man met een groot geloof in God en de hemel. Hij zong zoals hij gebekt was.

Kerkganger Lucas heeft voor zijn eigen leven steun aan die muziek, zo zegt hij in dit verslag dat de EO maakte. Daar word ik door geraakt. Bijbelverhalen worden levende verhalen, levensverhalen. Levensverhalen zonder happy end in de ogen van mensen. Maar wel met een happy end in de ogen van God. Want Hij staat op ons te wachten, als hij ons ooit ‘gently home’ haalt, zachtjes Thuis.

Dominee Fred Omvlee

2 comments on “Ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is…
  1. Avatar Reinder Koornstra schreef:

    We zijn in de kerk niet zo goed in de openbare dialoog over het geloof en over geloven. Misschien helpen de Nieuwe Media ons daarin een nieuwe vrijheid te ontdekken!

  2. Avatar Ada schreef:

    Afgelopen zondag door de bijbel gewandeld met de musical “levend water “opgevoerd door een godpelkoor uit Dwingeloo. Een prachtig voorbeeld van muziek in de kerk die aanspreekt in deze tijd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

27 oktober 2013
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief