Preek van de week 8: Ik wilde met hem ruilen…

Waar vond je ‘jouw kerk’ in jouw vakantie? Elke reis, elke vakantie hoop ik ergens een plek te vinden waar ik inspiratie op kan doen. Dat kan gepland zijn, bij het bezoek aan een oud kerkje of mooie kathedraal, waar we een kaarsje aansteken. Maar het kan ook onverwacht gebeuren. Je wandelt door de bergen en ziet daar ineens dat bruisende bergbeekje, of dat weidse vergezicht. Of de stilte omarmt je, terwijl je een boek zit te lezen.

Ik liep met mijn gezin te dwalen door Barcelona toen ik vanuit een rumoerige winkelstraat ineens dit verstilde hofje in keek. Een man zat daar onbeweeglijk stil een boekje te lezen. Het trof me… ik wilde met hem ruilen, zo’n vredige uitstraling had hij. Gelukkig kwam ik zelf ook genoeg aan lezen toe.

Ik pendel steeds tussen de uitersten van klooster en kroeg. Oftewel tussen behoefte aan stilte en de behoefte aan gezelligheid. God is in beiden te vinden: zowel in gezelschap van mensen, als in de stilte en het alleen-zijn. We hebben het allebei nodig. Naast alle gezelligheid, het eten & drinken, naast alle activiteit in een vakantie, heb je hopelijk ook zo’n plek van stilte, verwondering en inspiratie gevonden. Dat je dacht: dit is ‘Mijn Kerk’.

Heb je daar ook een foto van? Deel dat moment met ons, liefst met een foto. Als je wee aan het werk moet, of naar school, of gewoon blij bent dat de vakantie voorbij is: ik wens je een gezegende week toe! (FO)