In het paradijs…

Is jouw leven paradijselijk? Of kon het beter?

Buiten is het mooi weer. In het land zijn er feestelijke dagen rond Pasen en Koningsdag, binnenkort Bevrijdingsdag. Paradijselijke dagen!
Ik kijk graag positief tegen het leven en de wereld aan. Als een speeltuin. Een paradijs.
Maar daar zijn we toch uit verdreven? Ja. En ja, ik weet dat het leven voor veel mensen op deze aarde allesbehalve paradijselijk is. Er is tekort, verdriet, geweld.
En het meeste daarvan doen we elkaar aan. Bewust of onbewust.
Het woord paradijs drukt dan meestal ook iets uit wat er geweest is, of wat nog moet komen.
Maar niet dat wat er nu is.

Bevrijdend

Ik vind het een spannend woord. Het woord paradijs heeft Perzische wortels en betekent zoiets als: ommuurde lusthof.
Zeg paradijs en mensen zullen zeggen: Adam en Eva.
Klopt, zo schilderden ook de meesters uit de Gouden Eeuw het paradijs. Adam en Eva temidden van groene bomen, vogels, wilde dieren: vreedzaam bijeen. Dat is het paradijs waaruit we verdreven zijn.
Maar er is nog een paradijs waar we heen kunnen.
In het verhaal van Goede Vrijdag gebruikt Jezus het als hij tegen de man naast hem spreekt:
“Een van de gekruisigde misdadigers zei spottend tegen hem: ‘Jij bent toch de messias? Red jezelf dan en ons erbij!’ Maar de ander wees hem terecht met de woorden: ‘Heb jij dan zelfs geen ontzag voor God nu je dezelfde straf ondergaat? Wij hebben onze straf verdiend en worden beloond naar onze daden. Maar die man heeft niets onwettigs gedaan.’ En hij zei: ‘Jezus, denk aan mij wanneer u in uw koninkrijk komt.’ Jezus antwoordde: ‘Ik verzeker je: nog vandaag zul je met mij in het paradijs zijn.’ (Lucas 23, vers 39-42)

Jezus legt daarmee dus zelf een link tussen zijn koninkrijk en het paradijs. Bevrijdend daaraan vind ik dat de man met zijn misdaden tot inzicht komt en tegelijk vergeven wordt door Jezus. Dat vind ik ontroerend, opluchtend, bevrijdend. Paradijselijk.
Er is geen last, geen schuld, geen tekortkoming, geen misdrijf zo groot, of Jezus vergeeft het je als je zegt: ‘Jezus, denk aan mij wanneer u in uw koninkrijk komt’. Dat is koninklijk, royaal.
Koningsdag en Bevrijdingsdag ineen.

Ik wens je een gezegende en bevrijdende week!
dominee Fred Omvlee
fred@mijnkerk.nl

Foto: Jan Brueghel de Oude en Peter Paul Rubens – Het aards paradijs met de zondeval van Adam en Eva, circa 1615. Bron: wikimedia commons

2 comments on “In het paradijs…
  1. Avatar Arend-Jan schreef:

    Mooi geschreven deze preek. Blijkbaar raakt het de mensen gezien dat er nog niet gereageerd is. Althans in woorden.
    Een paradijs, wat is een paradijs voor een mens. Iedereen heeft voor zichzelf wel een beeld hoe het voor hem of haar zou moeten zijn. Hoe wij graag zouden willen leven. Maar het leven wat wij hier doen op aarde is voor velen van ons… Hier zouden er nu vele kreten genoemd kunnen worden en daarbij zouden velen het net anders willen beleven.
    Ik kom nu met deze woorden nadat ik vanmorgen het lied “Wat een mensenoog niet zien kan” van Elise Mannah weer eens opgezet heb op mijn pc. Luisterend naar dit lied zouden wij ons zelf eens aan moeten kijken. Dat zou voor ons misschien bevrijdend werken.

    En over “hoe wij graag zouden willen leven”; Geniet van wat je hebt, wat je doet en wat je kunt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

27 april 2014
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief