Op vakantie of thuisblijven?

Net voor de ramp met vlucht MH17 nam ik dit preekje op. Ook (of juist) in dramatische tijden kan de tekst uit de Bijbel ons hopelijk nog troosten. Onze gedachten en gebeden gaan uit naar alle familieleden, vrienden en collega's van de slachtoffers.

Hoe ziet jouw zomer er uit? Kan je op vakantie of blijf je thuis? Laat het weten. Dominee Fred Omvlee steekt een kaarsje voor je aan en leest een mooie tekst uit de Bijbel voor je.
Ik hoop dat de komende weken voor jou op één of andere wijze goed mogen zijn: omdat je wat meer rust beleeft. Of juist omdat je nieuwe vergezichten opdoet.
Of je nu thuis blijft of op reis gaat:
Ik steek een kaarsje aan voor jou en lees graag deze woorden met je uit psalm 121:

Een pelgrimslied.
Ik sla mijn ogen op naar de BERGEN,
van waar komt mijn hulp?
Mijn hulp komt van de HEER
die hemel en aarde gemaakt heeft.

Hij zal je voet niet laten wankelen,
hij zal niet sluimeren, je wachter.
Nee, hij sluimert niet,
hij slaapt niet,
de wachter van Israël.

De HEER is je wachter,
de HEER is de schaduw
aan je rechterhand:
overdag kan de zon je niet steken,
bij nacht de maan je niet schaden.

De HEER behoedt je voor alle kwaad,
hij waakt over je leven,
de HEER houdt de wacht
over je gaan en je komen
van nu tot in eeuwigheid.

Tot ziens,
dominee Fred Omvlee
fred@mijnkerk.nl

6 comments on “Op vakantie of thuisblijven?
 1. Avatar m. schreef:

  heb wel moeite met die tekst de Heer behoedt je voor alle kwaad want er is kwaad geschiedt en een hoop mensen zitten diep in de rouw en hun geliefden zijn niet behoed, het is meer een vraag en gebed dan een statement? waren de mensen die gespaard zijn doordat ze net niet in het vliegtuig zaten het meer waard om verder te mogen leven? En die babys dan? Heel moeilijk allemaal. Hopelijk zijn ze nu boven alle verdriet en pijn op wat voor manier dan ook.

  • Avatar Marijke schreef:

   Ja, los van wat nu net met het vliegtuig is gebeurd, begrijp ik ook niet zoveel van teksen als ‘de Heer zal je altijd beschermen’ en ‘de Heer behoudt je voor alle kwaad’. Er is zoveel ellende waar mensen niet voor behoed en tegen beschermd worden, Christenen net zo goed als niet-christenen. Kan jij hier iets over zeggen, Fred?

   • Avatar Fred Omvlee schreef:

    Beste mensen, de tekst van deze psalm is juist ook ontstaan in tijden van ellende. Het is oprecht ‘wishful thinking’: het uitspreken van hoop, positieve gedachten om het vol te houden. Met daaronder de gedachte ‘Zelfs al gaan we verloren, we zijn niet verloren’, want ook al vallen we, we vallen niet uit Gods hand. Hartelijke groet, Fred

    • Avatar Marijke schreef:

     Dus eigenlijk kan je het beter lezen als ‘de Heer behoedE je’ en ‘de Heer wakE over je’? Daar zou ik in ieder geval meer mee kunnen. En niet alleen in deze tekst.

 2. Avatar Marijke schreef:

  Mooi! Gelukkig was ik in de gezegende omstandigheden om wel met vakantie te kunnen, maar ben toch blij dat je ook stil staat bij de mensen die om wat voor reden (nu) niet met vakantie gaan! Ik wens jou ook een mooie zomer!

 3. Avatar Ad schreef:

  Dank je wel, Fred.
  Als mensen blijken we keer op keer in staat elkaar veel pijn en verdriet aan te doen, zowel op grote als op kleine schaal. Soms achten we dat geweld zelfs gerechtvaardigd. In deze onmachtige situatie hebben we geestelijke kracht nodig om , ondanks alle pijn, door te gaan. Die kracht wordt mijn inziens in deze psalm verwoord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

20 juli 2014
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief