Over moeders…

Het is moederdag. Wat betekent dat voor jou? Betekent het een ontbijtje op bed, met een aandoenlijk gedichtje?
Of een telefoontje van je kind? Of juist een telefoontje aan jouw moeder? Of is het een bittere dag voor je? Of niets van dat alles?

Moederdag kan veel verschillende ladingen hebben. Van schouderophalend, ‘ik vind het maar een commercieel iets’, tot ontroering omdat je kind op school iets gemaakt heeft.
Ik besef ook dat er bittere gevoelens mee kunnen spelen: omdat je zelf ongewild geen moeder bent geworden. Of omdat het met je kind zo anders is gelopen dan je had gehoopt. Of omdat de herinnering aan je eigen moeder pijnlijk is. Er zijn talloos veel gevoelens die met moeder samenhangen.
Maar het basisgevoel is dat moeders staan voor liefde en geborgenheid, voor thuiskomen.

Onze jongste zit in groep 8, dus dat wordt dit jaar het laatste op school gemaakte kadootje. En ik ga zelf een bezoekje brengen aan mijn eigen moeder van 80.
Want zoals het goed is om je zegeningen te tellen, zo is het goed om moeders te eren. Zelfs op een bedachte dag als Moederdag.
In het geloof spelen moeders vaak ook een belangrijke rol. Maar in de kerk zie je dat niet zomaar terug. In de traditie van Bijbel en kerk wordt toch vooral God als Vader benadrukt. En niet voor niets heet de paus in het Italiaans ‘papa’.
Maar in het nieuw Liedboek staat een lied met een mooie tekst over het moederlijke van God.

Dragende, moederlijke God,
U baarde mij, ik ben uw kind.
Schepper die mij de adem geeft,
U bent mijn zon, mijn weer en wind.

Gevende, moederlijke Zoon,
U werd een mensenkind als wij,
U voedde mij met hemels brood,
als levensgraan stierf U voor mij.

Zonnige, moederlijke Geest,
kus mij nu wakker als het graan,
dan zal ik groeien in geloof
tot ik voor U in bloei zal staan.
(Jean Janzen, vertaling Liesbeth Goedbloed, lied 707 uit het Nieuwe Liedboek)

Hoe je ook tegenover moederdag staat: ik wens je een goede dag, met de moederlijke liefde van God!
dominee Fred Omvlee
fred@mijnkerk.nl

foto: Wikimedia commons

4 comments on “Over moeders…
 1. Avatar m. schreef:

  het is een commercieel iets wat mij wel wat tegenstaat als ik zo door de supermarkt liep gisteren en zag dat het wel net als Kerst leek met grote luxe stukken vlees e.d. maar ik doe er ook altijd zelf wat aan voor mijn moeder maar doe het hele jaar door ook mijn best dingen te doen die ze aan mij vraagt, voor mij is het dus altijd proberen klaarstaan en dat doe ik ook voor mijn gezin. Grappig is dat ik vanochtend een mailtje kreeg van een vriend voor een gezegende moederdag en vorige week een mailtje van een vriend uit een land waar ze vorige week al moederdag hadden met een leuk filmpje. Alhoewel ik niet hun moeder ben ervaren ze misschien toch iets moederlijks van mij, dat vind ik leuk . Ik wens de vrouwen die graag moeder willen zijn of worden en dat met hindernissen gaat/ of niet gaat, veel sterkte, ik ken het gevoel, ik denk dat vrouwen die geen moeder kunnen worden door wat voor omstandigheden dan ook, een mooie taak kunnen hebben om voor andere ouders en kinderen wat te betekenen en een mooie band op te bouwen met hun neefjes of nichtjes of buurkinderen bv. Maar nogmaals ik begrijp de verlangens heel goed en weet dat het heel diep gaat en pijn kan doen.

 2. Avatar monique schreef:

  het geluid vanmorgen van onze 4 kinderen MAMA wakker worden het is eindelijk mama dag,,,,, geweldig die straalende kids van ons, het voor lezen van de gedichtjes terwijl ze nog niet lezen kunnen haha het geven van de zelf gemaakte foto lijstjes een mooie koffie mok met lieve mama. allemaal zelf gemaakt ook onze zoon die nu is opgenomen,, had mooie kados gemaakt.. mama het is toch iedere dag mama dag,,, want we houden altijd van u.. kijk dat doet een mama goed….. kadotjes ook van mijn lieve man,, geweldig… heerlijk wakker worden maar toch ook het gemis van het zelf gaan naar mijn ouders… de afstand het gevoel.. doet me thuis blijven in mijn eigen gezin,, bewuste keuze maar o zo moeilijk op deze dag,,, mijn ouders nog in leven,, maar toch geen gevoel tot moederdag,,,,dus aan de ene kant een geweldige mooie dag,, aan de andere kant veel verdriet dat voort komt uit verleden ,,,, kijkend naar mijn man en onze kids op dit moment een mama taart makend, aardbeien,, taart met gele room cake bodem en slagroom..vanmorgen het moederdag ontbijt als gezin compleet aan tafel… fijn tel je zegeningen,,, stralen zal ik de hele dag doen ondanks alles… stralen om de kids stralen om mijn man die me lief heeft stralend dat we ondanks alle zorgen alle verdriet alle ellende SAMEN als gezin deze dag mogen gedenken,, en mama het is de mooiste aanspraak die je kunt krijgen,, mama,, ja wens u allen een fijne en goede mama dag toe,, en als er verdriet is op deze dag heel veel sterkte….. een warme knuffel speciaal voor jullie.. dominee fred goede en gezegende mama dag als dominee als vader als man maar ook als zoon,……van harte ZIJN onmisbare zegen,, en ook voor u een goede week en bedankt voor alles…..

  • Avatar Truus schreef:

   Fijn Monique dat je vandaag zo kunt genieten van het mamma zijn hou dit vast en tel alleen de zonnige uren ……..
   Knuffels voor jou en je gezin.
   Truus.x

   • Avatar monique schreef:

    dank je wel truus,,,, ik geniet volop…. ook al kan ik me niet los maken van,,,, mama zijn geweldig helemaal van onze kids, het mag wonderlijk goed gaan vandaag,, nog een uurtje en dan gaan we wilco weer terug brengen,, dan mogen we in dankbaarheid terug kijken op weer een mooi gezellig weekend samen als gezin,, warme knuffels voor u van ons allemaal..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

11 mei 2014
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief