Tweede zondag op weg naar Pasen – over alleen zijn

Het is de tweede zondag op weg naar Pasen, de vijfde vóór Pasen. Jezus ging alleenstaand door het leven, hij was niet getrouwd of had geen partner, en hij had geen kinderen, ondanks het mooie boek van Dan Brown.

Misschien is dat wel een troost als je ook geen partner hebt, of geen levensgezel meer hebt, of geen kinderen. Jezus was alleen, maar niet eenzaam.
Hij verzamelde vrienden en vriendinnen om zich heen. Daarmee ging hij op pad. Soms zocht hij juist de stilte en de eenzaamheid, in de woestijn, of in de bergen.
Veel mensen tegenwoordig voelen zich eenzaam. Jij misschien ook.
Het volle drukke leven lijdt ook vaak tot het langs elkaar heen hollen.
En zelfs in een relatie kun je je eenzaam voelen. Want je voelt je niet altijd begrepen door de ander. We delen samen zoveel eenzaamheid. Gek genoeg.

Alleen, maar verbonden
Hoe ga jij om met je gevoel van eenzaamheid? Heb je tips voor anderen?
Ik hoop dat je beseft dat wij verbonden zijn door onze menselijkheid. We lijken meer op elkaar dan dat we van elkaar verschillen. We zijn ook met elkaar verbonden door de Geest van God. God omgeeft ons allemaal. We lijken allemaal op hem.
Het is niet erg om alleen te zijn, dat kan zelfs heerlijk zijn. Als je maar beseft dat wij als mensen bij elkaar horen, zoals Jezus en zijn vrienden. Met alle ups en downs van dien.
Ik steek een kaars aan voor jou en wens je een goede week.
“Moge de Heer je zegenen en je beschermen,
moge de Heer het licht van zijn gelaat over je doen schijnen en je genadig zijn,
moge de Heer je zijn gelaat toewenden en je vrede geven.”
dominee Fred Omvlee
fred@mijnkerk.nl

11 comments on “Tweede zondag op weg naar Pasen – over alleen zijn
  1. Avatar m. schreef:

ja, ik voel me ook wel eenzaam, probeer goede vriendschap te geven maar mensen willen dan net datgene dat je niet kan geven, of andere dingen dan je kan geven, terwijl je zo je best doet ervaar je dan weer dat die ander geen echte vriend voor je kan zijn en jij niet voor hen blijkbaar

2. Avatar Truus schreef:

Goede morgen Dominee Fred,in het kort kent u mijn verhaal met deze tekst voel ik mij verbonden eenzaam zijn of ongewild worden heeft mij doen inzien dat er positieve kanten aanzitten ik kan nu meer aandacht besteden aan hen die het nodig hebben en krijg daar wat voor terug ik wens u ook een Gezegende week toe.
    Truus.

3. Avatar Gitta schreef:

Ja, ik ben sinds een jaar alleen, mijn man is overleden 13 maart 2013. Ik weet niet of ik er aan wennen kan. Maar mede dank zij de vele mooie en vriendelijke contacten met vrienden en familie thuis, op facebook en hier in Mijn Kerk, ben ik niet eenzaam. Dank Fred voor je mooie preek en voor al het goede dat je brengt, geloof en levensvreugde. Hartelijke Groet, Gitta Wijnvoord.

4. Avatar Menno Hofman (@MennoHofman) schreef:

Wat een slecht verhaal. Het kan heerlijk zijn om alleen te zijn, maar ook afschuwelijk. Dus hoe kun je zeggen dat het niet erg is? Dat soort opmerkingen kunnen het zout zijn in de wonden van hen die zich eenzaam voelen. Het onder ogen zien van je angsten en verdriet en het delen van je gevoelens van eenzaamheid met anderen, met God: dat kan eenzaamheid verlichten. Wel tegen me gezegd dat ik er maar van moet genieten, maar van ongewenst single zijn valt niet te genieten. Geef liever hoop en troost!

• Avatar Fred Omvlee schreef:

Beste Menno, bedankt voor je reactie. Ik spreek vanuit mijn eigen situatie (partner, vier kinderen): ik wil soms graag alleen zijn 🙂 Ik ben benieuwd naar jouw (levens)verhaal. Hartelijke groet Fred , fred@mijnkerk.nl

• Avatar Menno Hofman schreef:

Beste Fred, zoals ik al zei kan het heerlijk zijn om (even) alleen te zijn. Zoals Truus aangeeft kun je daar soms ook als ongewild alleenstaande van genieten. Het lastige van een geschreven post is dat hoe je het bedoeld niet altijd even goed overkomt. Het kwam op mij absoluter over dan je bedoelde. Maar je wil niet weten hoe mensen soms reageerden als ik vertelde dat ik het hebben van een partner miste, dat heeft me gevoeliger gemaakt voor berichten hierover. Mijn verhaal over periode van eenzaamheid: http://voorgangermenno.wordpress.com/2014/03/17/klaaglied-over-pesten/

5. Avatar m. schreef:

er is een verschil tussen alleen zijn en eenzaam zijn, ds is in een druk gezin dus vindt het wel eens fijn om alleen te zijn, zonder drukte maar geen mens vindt het fijn eenzaam te zijn, dat is een negatief gevoel

• Avatar Truus schreef:

Ik ben al ruim 6-jaar ongewild alleen maar dat houd niet in dat ik mij eenzaam voel wel alleen van tijd tot tijd maar andersom geniet ik ook van de stilte even niet te moeten en in alle stilte luisteren naar muziek en een goed boek die momenten ervaar ik als rust.

6. Avatar Arend-Jan schreef:

Een bijzonder preek deze keer. Ik wil het volgende over zeggen.
    Mijn remedie tegen het alleen en eenzaam zijn. Blijf niet thuis zitten, anders komen de huismuren op je af. Ga wat doen wat je leuk vindt of interesseert. Ga naar buiten of ergens naar toe. Ga wat actiefs doen. Zorg ervoor dat je omringt door andere mensen wat doet. Je komt (bijna) altijd wel met iemand aan de praat. Sta open voor een ander. Geniet dan ook van de sfeer om je heen. In de meeste gevallen zal het je goed doen en het kan je een voldaan gevoel geven.
    Anderzijds (zoals Truus het ook verwoord) vind ik het ook een verademing om alleen te zijn. Even niemand om mij heen, even intens tot rust te komen.

Nog even over iets in de preek; “En zelfs in een relatie kun je je eenzaam voelen.”. Ik weet wat het is…

• Avatar Truus schreef:

Beste Arend-Jan jij hebt het goed verwoord zelfs in een relatie kun je eenzaam zijn dat heb ik net als jij ondervonden nu ongewild alleen is niet altijd leuk maar geeft wel een gevoel van vrijheid en ik probeer er het beste van te maken en van de stilte kan ik ook genieten geen pressie niet moeten Heerlijk !!
      Truus.