Van je Valentijn

Als je gaat zoeken naar verhalen over Valentijn, dan kom je van alles tegen. Hij zou een priester in Rome zijn geweest, en ook een bisschop. In ieder geval zijn er mooie verhalen over hem, die verklaren waarom er Valentijnsdag is. Valentinus van Terni was bisschop in Rome en stierf op 14 februari in het jaar 269.  Er gaan twee opmerkelijke verhalen over hem rond. 

Zegen

Het eerste verhaal gaat over de jonge vrouw Serapia en haar geliefde Sabinus. Zij was een christin en hij een heiden. Ze waren dolverliefd op elkaar, maar de keizer verbood destijds een huwelijk tussen hun twee. Valentijn is het hiermee niet eens en zegent het paar. Vanaf dat moment weten stelletjes hem te vinden en zegent hij hen.

 

 

Briefje

Als de keizer hoort dat Valentijn dit doet, laat hij hem oppakken en wordt hij veroordeeld. Hij zal onthoofd worden. Terwijl hij wacht op zijn straf stort een gevangenbewaarder zijn hart bij hem uit. Zijn dochter is blind en daar is hij erg verdrietig over.  Valentijn geeft hem een briefje voor zijn dochtertje mee, met een klein bloemetje er in. Op het briefje staat te lezen: Van je Valentijn. Op het moment dat Valentinus van Terni onthoofd wordt, gaat het meisje weer zien.

Voor wie?

Door deze verhalen is Valentijnsdag de dag bij uitstek om een kaartje te sturen en een bloemetje te geven aan iemand die bijzonder voor je is. Wie zou jij een kaartje, of bloemetje geven?

 

 

Bekijk ook nog eens mijn filmpje van afgelopen zondag over Valentijn:

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

14 februari 2017
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief