Wat is jouw herfstgevoel?

Mijn preek van de week: Wat is jouw herfstgevoel? Ik hoor het graag en geef je hoe dan ook een zegen mee.
dominee Fred Omvlee

7 comments on “Wat is jouw herfstgevoel?
  1. Avatar MONIQUE schreef:

DANK U wel voor deze preek en voor deze zegen,,, de herfst zie ik als het terug kijken het in mezelf terug keren,, als het ware het hol voor de winterslaap klaar maken.. ik geniet van het weer de geuren de frisheid de vallende bladeren,, ik denk dat voor mij de herfst ook het mooiste het fijnste seizoen is,, fijne zondag,,

2. Avatar Ad schreef:

Dank je wel Fred voor dit toepasselijke thema. Herfst is voor mij een seizoen van dankbaarheid over wat het leven mij geeft en gegeven heeft. De dankdag voor het gewas met voedsel van het veld en soms met dieren van het veld in de kerk maakte op mij veel indruk. De oorsprong van alle leven en gewassen werd voor mij zo duidelijk en in alle dankbaarheid benadrukt . In de herfstfase van ons leven ( in mijn geval) ben je bevoorrecht als je ook zo in dankbaarheid kunt terugkijken naar wat het bestaan je aan kansen geboden heeft en wat je ervan hebt mogen gebruiken.

3. Avatar m. schreef:

Ikhou wel van alle seizoenen, juist de afwisseling maakt het nooit saai, maar de winter kan wel eens lang duren en kou maakt een mens toch wel gespannen. Ik hou vooral van het voorjaar en de herfst, voorjaar alles fris en nieuw en herfst de heerlijke aardegeuren en kleuren, alles sterft weer af en wacht tot de zon weer komt om weer tot leven te komen, voor het zicht dan. Het kan je ook wel triest maken dat er weer een zomer voorbij is en het weer vreselijk lang kan duren voor het weer aangenaam is om buiten te zijn. En ik hou erg van buiten wandelen, rennen, fietsen, heb dat dit jaar eindeloos gedaan en daar hele mooie herinneringen aan. Het was heerlijk. Misschien zouden we als mensen ook meer volgens de seizoenen moeten leven, we proberen altijd maar gewoon door te gaan en alles aan te passen daarvoor.

4. Avatar Arend-Jan schreef:

Ben ik nu vanavond net thuis van twee dagen het Pieterpad wandelen, hoor ik de woorden over “Wat is jouw herfstgevoel?”
    Herfst geeft mij een gevoel van tot rust komen. Dit innerlijk. In het zomerseizoen vind ik persoonlijk iedereen druk met van alles en net nog wat. De vakanties komen dan eraan, er moet dit gedaan worden, er moet dat gedaan worden en wat nog meer… Zelf doe ik daaraan ook aan mee. Het is wel zo dat bij de ene bezigheid de intensiteit minder wordt, maar dit wordt dan door wat anders weer gebruikt.
    De herfst… De dagen worden korter. De zomerse glans van de natuur gaat eraf. De uitbundigheid van het lopend en de vliegende fauna wordt minder of vertrekt voor een tijdje. Het wordt kouder… Al met al, er komt bij mij een gevoel van tot rust komen over mij heen.
    Niet dat ik mij helemaal rustig houd. Nee, er komen voor mij sportieve activiteiten op de agenda. Hardlopen in de natuur. Door bossen en velden. Daarbij hoop ik ook een aantal wandeltochten te doen. Het mooie van deze activiteiten is dat wanneer ik thuis kom kan genieten van hetgene wat ik die dag gedaan heb en meegemaakt heb.

Van het Pieterpad lopen dit weekend heb ik één van de vele foto’s die ik gemaakt heb als een Geluksmoment op Mijn Kerk geplaatst. Twee dagen genieten van alles wat ik onderweg gezien heb, het geeft mij een mooi gevoel dat ik dit heb mogen beleven.

• Avatar m. schreef:

Mooie foto van Pieterpad-heide. Ik ga me er ook eens in verdiepen.
      Ja, in de winter toch ook maar actief blijven, anders moet je weer helemaal opnieuw opbouwen en dat is jammer. Ik probeer altijd er op uit, maar soms is wel erg koud, als er veel wind is. Ik heb ook al plannen voor volgend jaar, lekker trainen maar!

5. Avatar Hans schreef:

Prachtig om gezegend te worden. Zo langzamerhand in de herfst van mijn leven aangeland – 69 jaar – Een mooi leven gehad, vruchtbaar kunnen zijn en nog. Samen met mijn lieve vriend al 44 jaar velen tot steun kunnen zijn die niet mochten zijn wie ze werkelijk zijn in hun kerkgemeenschap. Nog steeds strijdbaar om acceptatie van LGBT-ers. De herfst van het leven leert ook relativeren. Het boek Prediker vind ik grandioos. In mijn kerkgemeenschap, de Kerk van de Nazarener in Vlaardingen zeer veel acceptatie van minderheden. Het eind van Prediker is zo mooi, vreest God en onderhoud zijn geboden, want dit geldt voor alle mensen. Want God zal elke daad doen komen in het gericht over al het verborgene, hetzij goed, hetzij kwaad. Vertaalt naar het NT er komt eens een oordeel waarin al het kwaad wordt ontmaskerd en wij mogen schuilen bij Jezus Christus die ons aanziet alsof wij nooit iets fout hebben gedaan. Dat betekent leven en vrede bij een God die goed en liefde is. De Geest helpt ons ondertussen op de weg naar huis.Herfst voor mij wordt dan ook naderen tot de eeuwige vrede en vreugde door Hem die ons heeft liefgehad. En in de liefde is geen vrees, we zijn niet meer bang voor straf. Die nam Hij op zich Gods Zoon opdat wij zouden leven door Hem.