Wees niet bang, draag elkaar!

'De Bijbel staat vol blues, lovesongs en rock 'n roll', zei ik in de Top2000-kerkdienst.

Blues vind je in de Klaagliederen en Psalmen, lovesongs in het Hooglied, en rock ‘n roll in het bijbelboek Openbaring. Alleen horen we de muziek er niet meer bij. Het boek Psalmen zijn 150 liederen. Ze zeggen dat David ze heeft gecomponeerd. Hij bezong zijn leven, zijn angsten, zijn geloof en vertrouwen.
‘Wees niet bang’, zegt de engel tegen de herders, in het Kerstverhaal. Misschien wel de belangrijkste woorden voor mij uit de hele Bijbel.
Ik was als kind vaak bang. De geruststelling van de engel dat het goed komt, gaf mij rust. Nog steeds draagt die goddelijke geruststelling mij: ‘Al gaat mijn weg door een donker dal, ik vrees geen gevaar, want u bent bij mij, uw stok en uw staf, zij geven mij moed’ (Psalm 23)
Dat klinkt voor mij door in dit lied uit de Top 2000, op de 218e plaats: ‘Geef mij nu je angst, ik geef je er hoop voor terug’. Ja, er zullen altijd gevaren zijn op onze weg. Maar je hoeft er niet onder gebukt te gaan, je mag vrij en moedig doorwandelen. God wandelt met je mee!
En over One van U2:
Waar gaat het over? Is de You waar Bono het over heeft zijn geliefde, is het Jezus? Gaat het over jou en mij?
Volgens mij gaat het erover hoe we met elkaar moeten leven.
We zijn verschillend, maar we delen één leven met elkaar.
Het doet me denken aan de uitspraak: Liefde is mijn geloof, de wereld is mijn land, de mensheid is mijn familie.
We zijn verschillend, God zij dank. We zijn allemaal uniek, anders, allemaal op ons eigen unieke levenspad. We delen dat we mens zijn en we delen dat we hier vandaag samen zijn.
Juist door onze verschillen kunnen we elkaar helpen.
Daarom zijn we één en moeten we elkaar dragen:
‘Eén leven
Je moet doen wat je vind dat je moet doen
Eén leven
Met elkaar
Zusters
Broeders
Eén leven
We zijn niet het zelfde
We moeten elkaar dragen’
Zo heeft God ons bedoeld en zo heeft Jezus ons aangemoedigd om elkaar lief te hebben, zoals Hij ons heeft liefgehad.
Stel je oordeel over die ander zo lang mogelijk uit, liever nog laat het achterwege. En je zult ontdekken dat die hele andere mensen een waardevolle aanvulling op jouw leven is. Misschien wel de vervulling van jouw gemis.
Jouw leven mag er zijn, samen zijn we één prachtige schepping!
Amen
Bekijk de impressie van de preek tijdens de Top2000kerkdienst in Zoetermeer vanaf 1:17:00
dominee Fred Omvlee

9 comments on “Wees niet bang, draag elkaar!
  1. Avatar Joke schreef:

Voor het eerst heb ik dit gedeeld op Facebook!

2. Avatar monique schreef:

kan nog steeds niet de juiste woorden vinden om hier op te reageren,,ik worstel en kom misschien boven dat is misschien mijn gevoel als ik dit zo lees…

3. Avatar Truus. schreef:

Hier word ik blij van ik probeer steeds uit te leggen hoe muziek je kan raken en nu het bewijs dat ik niet alleen zo denk,ik dank Fred voor deze uitleg en het gevoel daarbij vooral geef mij nu je angst het geeft zoveel om over na te denken ik luister er dagelijks na mij geeft dat rust en een warm gevoel.

4. Avatar m schreef:

een waardevolle aanvulling op jouw leven . Misschien wel de vervulling van jouw gemis.
    Het zou zomaar kunnen, ik had ook mijn vooroordelen maar besloot die persoon aan mij te laten zien wie hij was. Het maakt wel veel los en ik hoop dat we daar goed om mee kunnen gaan. Maar ik ben blij dat ik het wel heb gedurfd. Graag een gebed dat het goed mag gaan.