Racoon – Almost made it

Racoon – Almost made it

18 oktober 2017 0

Schaatsen

Wie herinnert zich nog de bloedstollende ontknoping van de 1500m schaatsen voor mannen op de Olympische Spelen in Sotsji? Koen Verweij schaatste de rit van zijn leven. Eenmaal over de finishlijn bleek het nèt niet genoeg. Koen kwam drie duizendste van een seconde tekort. Hij werd tweede achter de Pool Brodka. Totaal verslagen zat hij na afloop van de rit uit te hijgen aan de kant. Zelfs bij de medaille uitreiking kon er geen lachje van af. De frustratie droop van zijn doorgaans zo zonnige gezicht. Bijna goud, maar bijna goud is geen goud. Zilver was niet genoeg, voor Koen, op dat moment.

Racoon zingt:
Life’s like a dance, there’s no second chance
When you drop and fall down on your ass
The judge, of course, has no remorse
Turns out you’re not the best

Het leven is een dans, het geeft geen tweede kans als je struikelt, valt en onderuit gaat.
De jury heeft natuurlijk geen medelijden, helaas, jij bent niet de beste.

Competitie

Het is hard, maar waar. Zo werkt het nu eenmaal. We zien het dagelijks om ons heen. Er is veel competitie. Voortdurend zijn er prijzen te winnen. In de sport, in de literatuur, op TV. Wie kan het beste bakken? Wie kan het mooiste zingen? Wie wint de Televisier-ring? Wie overleeft het langste op een onbewoond eiland?  Er kan maar eentje winnen, de meeste mensen verliezen…

Racoon zingt:
But you almost made it
You almost got out alright
You almost made it
You almost got out alive

Jij hebt het bijna gemaakt. Je was er echt heel dichtbij. Voor iemand die echt wil winnen is een tweede plaats echter niet genoeg. Net nìet voldoende is ònvoldoende. Op het scherpst van de snede is een tweede plaats, geen plaats. Of zoals Racoon zingt:  Je hebt het bijna gehaald, je bent er bijna goed doorheen gekomen, je hebt het bijna overleeft. Winnen of verliezen, het voelt als een zaak van leven of dood.

Leven of dood?

Winnen en verliezen is iets van alle tijden. De Olympische Spelen worden al sinds 776 voor Christus georganiseerd. In de Bijbel vergelijkt Paulus het leven van christenen met het leven van hardlopers die meedoen aan een wedstrijd. Net als topsporters moeten christenen veel opgeven in hun leven. En net als atleten hebben ook christenen er alles voor over om de eerste prijs te winnen. Maar hier gaat het niet om een gewone prijs. Voor christenen is de prijs het eeuwige leven. Aldus Paulus 1 . Ook bij Paulus is winnen of verliezen een zaak van leven en dood. Heftig hoor.

De eersten en de laatsten

Bij Jezus hoor ik een ander geluid. Niet minder heftig trouwens. Jezus spreekt, meer dan één keer, over de eersten die de laatsten zullen zijn. En de laatsten zullen de eersten zijn. Het gaat niet over een wedstrijd of over een prijsuitreiking wanneer Jezus dit zegt. Hij spreekt dan over het Koninkrijk van God. Dat is de wereld zoals God deze heeft bedoeld. Daar mogen de ‘losers’, de armen, de kreupelen, de verliezers op de eerste rij zitten. Voor hen is het hoogste podium. De winnaars, de rijken en de sterken mogen achteraan sluiten2 .

Tijd heelt wonden

Terug naar het lied van Racoon. Winnen of verliezen, een zaak van leven of dood? Zo kan het zeker voelen, vlak na een wedstrijd. Maar tijd heelt wonden. Luister maar naar het tweede couplet.

Nothing’s supposed to be like those old days
Our memories must suffice
One day we die, most days we don’t
Let’s drag life by the hair

Er zit iets van relativering in. Als je terugkijkt is het niet meer zo heftig als toen. Niet blijven hangen in het moment van teleurstelling. De tweede plek kan een mooie herinnering zijn. Voor nu geldt: je moet iets maken van je leven, voordat je sterft.  Trek jezelf aan je haren uit het moeras en leef!

 

De liefde overwint

Tenslotte het derde couplet:
One thing is true, if it’s not for you
Then I’d care for nothing at all
You can’t go wrong if you stay headstrong
Do things you want

In het derde couplet is er één winnaar. Dat is de liefde.
Dit is waar, het draait om jou, zonder jou kan het me niet schelen
Je kan het niet fout doen, blijf jezelf. Doe gewoon je ding.

Koen Verweij doet zijn ding. Hij schaatst weer als vanouds. Eén doel: een gouden medaille op de Olympische Spelen van 2018. Ik hoop dat hij wint.

1 Korintiërs 9:23-27
2 vgl bijvoorbeeld Matteüs 19:30 en Matteüs 20:16 of Marcus 10:31

 

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Gastblogger
MijnKerk.nl