Rapper Donnie – Vader worden zonder vader

Rapper Donnie – Vader worden zonder vader

19 mei 2021 0

In de vijfde aflevering van Diep zien we rapper Donnie, die zich afvraagt hoe hij een goede vader kan worden. Zelf moest hij een vader missen in zijn jeugd en worstelt sinds de geboorte van zijn eigen zoon met de vraag: hoe kon mijn vader niet bij me willen zijn?

Kijk mij, pap!

Ik heb hem altijd ontwapenend gevonden, met zijn hart op de tong. En ik vind hem nog wat zachter overkomen dan normaal. Misschien vind ik hem extra sympathiek omdat hij stottert, net als mijn zoon. Hij vertelt hoe hij nog steeds verlangt naar bevestiging van zijn vader. “Kijk pap, wat ik allemaal voor mekaar heb”. Het emotioneert hem zichtbaar, telkens als hij vertelt dat de zaadjes die hij plant tevergeefs zijn. De bevestiging is nooit gekomen.

Het gemis onder ogen zien

Hij legt uit dat het niet alleen dat schouderklopje is wat hij wil, maar dat hij zich ook afvraagt: “Hoe zou het zijn geweest als diegene er wél was geweest?”. Er is dus ergens een gat ontstaan, een leegte.
Ik moet denken aan het boek van Edith Eva Eger, de Keuze, dat ik net uit heb. Het boek maakte diepe indruk op mij. Edith Eger is een overlevende van Auschwitz, ze beschrijft haar rouwproces en hoe ze zich los geworsteld heeft en de vreugde van het leven omarmt. Ze spreekt over haar jeugd, een jeugd die verloren is gegaan door de oorlogsjaren. Hoe ze dat verdriet na lange tijd onder ogen durfde te zien.

Oog in oog met je verdriet

Oog in oog durven staan met je woede en verdriet is doodeng. Maar het is volgens haar dé enige manier om het daarna los te kunnen laten. Ik vraag me bij Donnie af; heeft hij genoeg gerouwd? Zou hij in een therapiesessie wel eens flink geschreeuwd hebben tegen zijn denkbeeldige vader? Het heeft mij rond de scheiding erg geholpen om de emoties aan te durven kijken en ze te ventileren onder begeleiding. Edith Eger’s vraag was na een jarenlang proces niet meer: Waarom is het gebeurd? Maar: Wat kan ik nu doen? Elke dag kunnen we opnieuw onze eigen keuzes maken.

Mijn moeder als voorbeeld

Ik realiseer me dat ik bij het opvoeden vaak bewust of onbewust aan mijn moeder denk. Zij was een geweldige moeder en ik voelde me veilig bij haar. Haar onvoorwaardelijke liefde helpt me bij mijn eigen moederschap. Donnie omschrijft dit onbewuste proces prachtig als ‘navigatie’. Zij wijst mij als het ware de weg. En ondanks dat, voel ik me nog steeds vaak onzeker: “Heb ik dat wel goed gedaan? Hoe gaat het later uitpakken?” Vooral in de momenten dat niet alles over rozen gaat, voel ik me kwetsbaar. Moet je voorstellen hoe dat is als één van je ouders er helemaal niet voor je is geweest?

God als vader

Kees-Jan Mulder geeft Donnie het ‘Onze Vader’ en vertelt hoe ook zijn vader niet zijn voorbeeldfiguur was. God werd als een vader voor hem. Ik vind het knap hoe Donnie reageert, vol respect zegt hij: “Wat mooi voor jou”. En ik denk, ja en wat nu? Wat kan Donnie hiermee? Het is abstract en ver van zijn bed. Ik zou andere woorden hebben gebruikt. In feite gaat het erom dat er ook andere bronnen zijn om uit te putten. Dat je niet alles uit jezelf hoeft te halen. Donnie doet het uitstekend als vader vinden anderen. Maar hij heeft er inmiddels ook zelf vertrouwen in. Blijkbaar hebben de zaadjes die hij plantte toch ergens wortel geschoten.

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Rebecca Schoon
Rebecca Schoon