OMG – nieuw magazine rondom zingeving & spiritualiteit – een aanwinst of niet?

OMG – nieuw magazine rondom zingeving & spiritualiteit – een aanwinst of niet?

8 december 2020 0

De magazineliefhebbers onder ons is het vast niet ontgaan. We zijn weer een glossy rijker.  In november verscheen het eerste nummer van OMG, een magazine rondom zingeving & spiritualiteit. Nu is er wat mij betreft in de wintermaanden niks fijner dan met een goed magazine onder een dekentje op de bank te kruipen. Maar is OMG een magazine dat betovert?

Other, Me, en God

De term OMG kennen de meesten wel als de afkorting voor ‘Oh my god’. In dit nieuwe magazine staan de letters voor Other, Me, en God. Een mooie vondst waar omheen verschillende rubrieken zijn gerangschikt. Zoals BN’ers die vertellen over wie hen inspireert, of dominees die vertellen over een biecht die hen altijd is bijgebleven, en een driegesprek over levensvragen tussen filosoof Marli Huijer, theoloog Paul van Geest en schrijver Esther Gerritsen. 

Waarom nu OMG?

Nieuw is zo’n magazine rondom spiritualiteit natuurlijk niet. Al in 2003 verscheen het eerste nummer van Happinez en dat werd een doorslaand succes, ondanks alle scepsis in magazineland. Waarom dan nu OMG? Is het een ‘christelijke’ variant op Happinez? Want wie Happinez weleens leest of doorbladert, weet dat je daarin van alles tegenkomt dat aan spiritualiteit raakt; van wereldreligies, tot tarotkaarten en hekserij. Dan is dit nummer van OMG andere koek (of toch niet?)

Veel aandacht voor esthetiek

Waar de gelijkenis met dat andere magazine in elk geval wel opgaat, is het uiterlijk. Ook in OMG is er duidelijk aandacht voor esthetiek en fotografie. Alleen de cover al met een soort hedendaagse engel en subtiele gouden versierselen doet bijna niet onder voor haar populaire concurrent. Het magazine biedt een uiteenlopende mix van verhalen en interviews die je zeker de nodige leesuren oplevert. Soms doen de verhalen wel wat aan als een bijeengeraapt allegaartje en mis je focus en een duidelijke link met het profiel van het blad. Wat doet een reisverslag van vader (Geert Kimpen) en dochter naar IJsland bijvoorbeeld in dit magazine?

Hoewel je de liefde, tijd en aandacht proeft die in dit nummer gestopt zijn, ontbreekt het wat mij betreft nog aan een duidelijk profiel. Sommige rubrieken zijn daarentegen echt leuk en passend, zoals die van Leo Blokhuis met muzikanten die zich hebben laten inspireren door God. Of een column van Désanne van Brederode over de bekende vraag naar het lijden. Maar een verhaal over carrière switches?

Bezield leven

Het is lastig om een magazine te beoordelen op slechts een uitgave. Het zou mooi zijn als het de makers lukt in volgende nummers nog wat meer focus aan te brengen. En dat het bezielende uit hun pay-off nog meer vorm krijgt via verhalen die écht raken. Als dat OMG lukt, zijn ze een aanwinst voor de bladenmarkt.

Heb jij al kennisgemaakt met OMG-magazine? Wat vind jij ervan?

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Gastblogger
MijnKerk.nl