Recept: Zuid-Afrikaanse Pindasoep
Terug van vakantie nemen we niet alleen een koffer vol herinneringen mee, maar ook een dosis inspiratie voor lekker eten. Dit soepje komt uit Zuid-Afrika en is het ideale comfort food. Je kunt ‘m prima een dag eerder maken. Je hoeft hem dan alleen nog maar even kort op te warmen voor het serveren. Hierbij het recept voor een warme, rijkgevulde soep.
De pinda komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Door ontdekkingsreizigers en kolonisatie maakte de rest van de wereld kennis met de pinda. In Afrika kregen ze al snel door dat de pinda een belangrijke voedselbron was die het goed deed op schrale grond. Zuid-Afrika is één van de belangrijkste pinda producerende landen. Pinda’s worden ook wel aardnoten genoemd. Het zijn eigenlijk geen noten, maar zaden van de pindaplant. De pinda is
over de hele wereld geliefd en wordt in tal van nationale keukens gebruikt. In Afrika maken ze er een heerlijke soep van. Het mooie is dat de pinda niet alleen erg lekker is, maar ook nog eens vol vezels, vitaminen en mineralen
Ingrediënten (4 personen)
- olie om te bakken
- 2 uien, gesnipperd
- 2 knoflooktenen, fijngehakt
- ± 5 cm gember, geschild en fijngehakt
- 1 tl gemalen koriander
- snufje cayennepeper
- 1 el bruine suiker
- 1 l kippenbouillon
- 150 g pindakaas
- 2 blikken (± 800 g) tomatenblokjes
- peper en zout
- 2 el crème fraîche
- 2 lente-uitjes, in ringetjes gesneden
- 1 rode chilipeper, in ringetjes gesneden
- handje ongezouten pinda’s, grofgehakt
- eventueel cassavechips of emping voor erbij
Verhit een scheutje olie in een soeppan met dikke bodem. Bak de uien boven matig vuur tot ze glazig zijn. Voeg de knoflook en gember
toe en bak nog 2 minuten. Doe de gemalen koriander, cayennepeper en suiker erbij en bak kort mee. Schenk de bouillon erbij en breng
tegen de kook aan. Draai het vuur lager en roer de pindakaas en de tomatenblokjes erdoor. Laat de soep 10 minuten zachtjes doorkoken
en roer het geheel geregeld door. Proef de soep en breng op smaak met peper en zout. Verdeel de soep over de kommen en garneer met de crème fraîche, lente-ui, rode peper en pinda’s. Serveer de pinda- tomatensoep en geef er eventueel wat cassavechips of emping bij.