Regels in de kerk. Hoe gaan we daar mee om?

11 oktober 2021 1

‘Wie wil dat er dingen veranderen in de kerk?’ Dat vroeg ik een keer aan de kerkenraad. Bijna iedereen wilde verandering. Vervolgens vroeg ik wie er elke dienst op dezelfde plek zit. En toen bleek dat ze dat ook bijna allemaal doen. Het is wel grappig dat we heel veel gewoonten hebben in de kerk. Dingen waar we ons prettig bij voelen. Het is fijn, comfortabel en veilig. Is dat ook wat Jezus van ons wil?

In mijn vriendengroep wordt vaak een Whatsappsticker gedeeld met ‘dat mag niet van de kerk’. Een grapje, maar ook een overtuiging dat er veel niet mag in de kerk. Dat komt niet overeen met hoe ik mij in de kerk beweeg of hoe ik de bijbel lees. De bijbel heeft veel regels, I know. Jezus heeft die samengevat in twee regels, die je kunt lezen in Matteüs 22. Over de Heer liefhebben en je naaste als jezelf.

Ik geloof dat één van de doelen als christen is om elke dag steeds meer op Jezus te lijken. Jezus ging tegen de gevestigde orde in, confronteerde mensen die zonder liefde de regels naleefden en was grensoverschrijdend. Jezus begaf zich buiten de box en was verbazingwekkend doordat Hij vaak het tegenovergestelde deed.

Ik zie de kerk als een plek waar je jezelf mag zijn. Zonder dat je aan allerlei eisen moet voldoen. Een plek waar je je buiten de box mag begeven. Een plek waar je vrij mag zijn. Je kunt jezelf ontwikkelen en ontplooien. Het gaat niet om je aan de regels te houden, maar hoe je je geloof in praktijk brengt. Hoe we samen het lichaam van Christus zijn. Daarom wil ik jou ook graag uitdagen om creatief, grens verrijkend en verbindend om te gaan met de mogelijkheden die jij hebt in de kerk.

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Tim Wildeman
Een reactie op “Regels in de kerk. Hoe gaan we daar mee om?
  1. Marij-ke

Gekend