3 vragen die je jezelf wilt stellen

Jaren geleden vertelde een vriend dat hij een weekend weg ging voor zijn APK. Ik kende de Algemene Periodieke Keuring van de auto, maar wist niet wat hij bedoelde. Ieder jaar vertrok hij een weekend naar zee voor zelfonderzoek. Hij nam drie dagen de tijd voor deze drie vragen: hoe zit het met mijn relatie met mezelf? Hoe zit het met mijn relatie met mijn dierbaren? Hoe zit het met mijn relatie met God? Voor iedere vraag nam hij een dag de tijd. Bij mijzelf is het er nooit van gekomen, maar ik vind het altijd nog een prachtig idee.


Hoe vaak neem je nou de tijd om stil te staan bij deze grote vragen? In de veelheid en volheid van het leven schiet deze bezinning er vaak bij in. Neem nou de relatie met je kinderen. Natuurlijk ben ik als vader van vier heel veel bezig met mijn kinderen. Ik probeer veel tijd met ze door te brengen. Te spelen, te helpen, op te voeden. Maar hoe mijn relatie met elk van is, daar sta ik niet dagelijks bij stil. Ook de relatie met mezelf, of God neem ik niet dagelijks onder de loep..

Driehoek

In een bekende Bijbeltekst noemt Jezus die verschillende relaties: De Heer onze God is de enige HeerHem zult gij beminnen met geheel uw hart, geheel uw ziel, geheel uw verstand en geheel uw kracht. Het op één na belangrijkste is dit: heb uw naaste lief als uzelf. Het één kan blijkbaar niet zonder het ander en het ander niet zonder het één. Ik zie God, de naaste en mezelf daarom als drie punten van een driehoek, die niet los van elkaar te denken zijn. De liefde voor God komt  tot uiting in de liefde voor de ander en de liefde voor mezelf. Het is de moeite waard om goed voor deze driehoek te blijven zorgen. Want wat je aandacht geeft groeit.

Hoe werk jij aan deze APK?

 

One comment on “3 vragen die je jezelf wilt stellen
 1. Avatar Marisa schreef:

  Nadat ik altijd liefde bij een ander zocht. En buiten mezelf gericht was. Leerde ik dat ik eerst mezelf lief mocht hebben. In dat proces kwam spiritualiteit om de hoek kijken.
  Zelfliefde en liefde voor God groeiden samen. Alsof God echt een stukje in jezelf zit.

  En als je je zelfliefde vergroot, ook God groter wordt. De als je God meer aandacht geeft, je zelfliefde groeit

  Zou dit dan ook zo met liefde voor anderen werken

  Mooi, die drie pijlers van liefde. Zet me aan het denken

Deel dit verhaal:
LEV

Geschreven door:

Thema: Mijn relaties
11 mei 2019
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief