Als je vrienden gaan scheiden

Een scheiding heeft een grote impact. Bij het desbetreffende stel, bij de kinderen, maar ook in een vriendengroep. Hoe ga je om met de scheiding van je vrienden?

Valkuilen
Toen we jaren geleden voor het eerst meemaakten dat een bevriend stel uit elkaar ging, was ik daar totaal van in de war. We zeiden tegen elkaar: “Als vrienden van ons gaan scheiden, dan scheiden wij niet mee”. Maar toen het moment daar was, wisten we dat we neutraal moesten blijven, echter we waren het niet. We gingen mee in de heftigheid van een scheiding en we deden precies dát wat we niet hadden moeten doen.

Niet mee scheiden is zo ingewikkeld en moeilijk. Je vindt iets van de manier waarop het gegaan is, je denkt dat het nog best goed kan komen als ze allebei hun best doen. Je probeert zelfs, ook al weet je dat je dat niet moet doen, je vriend of vriendin om te praten.

Verjaardagen en feestjes
En dan komt het onvermijdelijke moment dat je een verjaardag gaat vieren en je beide vrienden ervoor wil uitnodigen. Wanneer je beiden uitnodigt, is er een grote kans dat één van de twee niet komt. Je hebt niet gekozen, maar uiteindelijk dus toch. Eén van de twee raakt buiten beeld, ook al wil je dat niet.

Vriendschappen voor het leven, gezellig met z’n vieren uit eten, een mooie zomeravond met een goed gesprek en een drankje. Wat mij betreft had dat nog jaren door kunnen gaan zo. Je kunt er niet omheen dat vriendschappen veranderen door een scheiding. Dat wat je met z’n vieren deelde is niet meer, je moet noodgedwongen afscheid nemen van een gezamenlijke vriendschap.

Neutrale houding
Helaas bleef het niet bij die eerste scheiding in onze vriendenkring, maar de tweede keer had ik wel geleerd van die eerste ervaring. Ik wist dat de gezamenlijkheid van onze vriendschap voorbij was. Dat we in een overgangsfase zaten van onze vriendschap.

Er waren moeilijkheden, we probeerden er voor beide ‘partijen’ te zijn. We deden ons best om neutraal te blijven, om te luisteren maar bleven niet stil. We gunden onszelf de ruimte om ook verdrietig te zijn over de wijze waarop de scheiding verliep, de keuzes die gemaakt werden en over de aanstaande verandering. We maakten een keuze hoe wij met de nieuwe situatie om zouden gaan.

Vriendschappen hoeven niet stuk te gaan
Als je vrienden scheiden hoef je geen vrienden te verliezen, maar wordt de vriendschap en het contact anders. Na zoeken en aftasten, geduld en volharding lukt het om met beiden contact te hebben. Met de één meer dan met de ander. Het is anders, minder vaak misschien, maar zeker zo intens.

Vriendschap houden na een scheiding is dat mogelijk voor mij?
Jawel, door het verleden te respecteren, te geloven in de toekomst en door de situatie te accepteren zoals deze is.

One comment on “Als je vrienden gaan scheiden
  1. Avatar E schreef:

    Een hele mooie beschrijving van wat ook in onze vriendengroep is gebeurd. Helaas een scheiding met alle verdriet en ellende…

    Een kant die in jouw column niet belicht wordt is de volgende: wat als een of beide scheidende partijen het niet kunnen verkroppen dat er géén keuze gemaakt wordt? En dát toch zien als kiezen?

    We zien dit nu gebeuren, het heeft consequenties, want de oprechtheid van handelen wordt in twijfel getrokken en daarmee de grond voor vriendschap weggeslagen.

    Ik prijs de groepen waar vriendschappen mogelijk blijven, maar schat dat aantal ook zeer gering in

Deel dit verhaal:
LEV

Geschreven door:

Thema: Mijn relaties
5 september 2019
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief