Altijd welkom bij de regenboog

Afgelopen maand kwam er een boek op de markt van Annemarie Dekker. Ze is een fotografe die een fotoboek maakte getiteld: The Daily Life of Gay Parents. Annemarie vertelde hierover bij NPO radio 1. In het boek zijn vijftig regenbooggezinnen vastgelegd op foto en staan interviews met een aantal van hen. Annemarie spreekt over gay parents, soms wordt er gesproken over roze ouders. Maar de meest gangbare en meest inclusieve term is: regenbooggezin. Een regenbooggezin is een gezin waarin één of meerdere ouders tot de LGTB+ hoort (Lesbisch, Gay (Homoseksueel),Transgender, Biseksueel en overige niet heteroseksuelen).

Vorige week had ik een mooi gesprek met festivalvriendin Ella, een van de ouders uit het boek. Zij vormt met Willem-Jan, Mitch en kinderen Luk (8), Kaat en Door (beiden 4) een regenbooggezin. Waarin zij, single hetero, de moeder is en Willem-Jan, homo en partner van Mitch, de vader. Aan de telefoon vertelde ze: ‘Ik wilde gewoon een kind. Ik had nog geen leuke man ontmoet en dacht na over invulling van mijn leven, promoveren of reizen, maar ik wilde gewoon kinderen.’ Ze dacht er serieus over na om alleenstaand moeder te worden met een donor. Maar besefte zich ook, ik heb de pech dat ik geen leuke man kan vinden, maar homo’s hebben sowieso pech, die kunnen nooit samen een kind krijgen. Zo kwam ze met haar idee aan bij haar goede vriend Willem-Jan, ook single, en homo. Ook hij wilde graag een kind. Ze hebben er veel over gepraat, gebeden. Juist de regenboog van regenbooggezin was voor hen een bevestiging voor hun keuze samen een gezin te beginnen. De belofte van trouw die God, met de regenboog als symbool, deed aan Noach, de belofte dat hij de mens nooit meer zo streng zou veroordelen, gaf Ella en Willem-Jan ruimte en vertrouwen om dit avontuur aan te gaan.

Twee huizen naast elkaar

We zijn nu heel wat jaren verder en hebben Ella en Willem-Jan samen drie kinderen. Zoals Willem-Jan in een interview in de documentaire De Roze Dolk vertelt: Nadat hij het hartje van zoon Luk zag kloppen besloot hij het huis naast Ella te kopen, ze plaatsten een tussendeur tussen hun twee huizen, waardoor Luk, Kaat en Door nu het midden zijn tussen het huis van Ella en het huis van Willem-Jan en Mitch.

Verschil regenbooggezin en doorsnee gezin

Ik vroeg Ella wat nu het grote verschil is tussen een regenbooggezin en een doorsnee gezin met vader, moeder, kind. Ze gaf aan dat, doordat regenbooggezinnen niet zomaar kinderen kunnen krijgen, de keuze voor een kind heel doordacht is. Er gaat een hoop nadenken, plannen en afspraken maken aan vooraf. De liefde tussen hen als ouders is, bij Willem-Jan en Ella, niet de basis, maar de liefde voor hun kinderen. De komst van Mitch heeft het gezin veranderd. Het is voor de buitenwereld ineens veel zichtbaarder dat ze een bijzonder gezin zijn. ‘Maar’, stelt Ella:  ‘We zijn hier samen met God aan begonnen. Hij laat ons niet los, ook niet als hij er iemand aan toevoegt.’

Liefde dankzij de regenboog

Het verhaal van Ella en Willem-Jan leerde ik kennen toen Willem-Jan, bijna 9 jaar geleden een echofilmpje liet zien, van een vrolijk bewegende baby: ‘Ik word papa! Samen met Ella!’ Ik was er toen een beetje stil van. Maar door de jaren heen, al was het op afstand, heb ik gezien hoeveel liefde er in dit gezin heerst, misschien wel juist door die regenboog.

God van trouw

Want waar die regenboog alle soorten mensen insluit, niemand uitsluit en vanuit het geloof een belofte is van trouw, zo is die regenboog volgens Ella het hokje waar iedereen in past. Wie je ook bent, hoe je ook geaard bent, wat je ook doet, of je je in een hokje geduwd voelt, of in geen enkel hokje lijkt te passen: bij de regenboog, bij de God van trouw, ben je altijd welkom.

Foto: Annemarie Dekker, uit fotoboek The Daily Life of Gay Parents

2 comments on “Altijd welkom bij de regenboog
  1. Avatar Anoniem schreef:

    De veelkleurige regenboog wordt symbool van Gods veelkleurige trouw.
    De regenboog zien we als de zon laag aan de hemel staat. Als de regendruppels door het zonlicht vallen gedragen zij zich als prisma’s en splitsen zij het licht in regenboogkleuren.
    Symbool Zoals de regenboog de aarde omspant, zo omspant God met zijn oeverloze liefde en ontferming de wereld. De veelkleurige regenboog wordt teken van zijn trouw. En zijn trouw ligt vast in het verbond dat Hij met Noach sluit. Het Noachitische verbond draagt een ander karakter dan Gods verbond met Abram en Mozes. Het verbond met Noach is een bondgenootschap met al wat leeft.

Deel dit verhaal:
Geesje Jaakke-den Toonder

Geschreven door:

Thema: Mijn relaties
13 mei 2019
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief