De langste dag: het aftellen naar kerst is begonnen!

Waarschijnlijk is dit wel het laatste waaraan je gedacht hebt op de langste dag van het jaar: dat het over een half jaar weer Kerst is! Ik denk er wel aan. En niet omdat ik nu zo van Kerst hou, dat ik nu al de aftel-app aan ga zetten. Maar omdat de dagen na 21 juni weer korter worden. En dat maakt me juist niet blij.
Natuurlijk, het duurt nog even voordat je het echt gaat merken dat de dagen korter worden. Het gaat vast nog warmer worden komende weken en dan kunnen we langer buiten blijven zitten. Genieten van het avondrood, de warmte van de dag en dat het licht zachtjes aan van kleur verandert. En dan heeft het invallende donker op een gegeven moment ook wel wat. Maar uiteindelijk gaat het korten door, stellen we het nog een beetje uit met de overgang naar de wintertijd, en ontkomen we er in november en december echt niet meer aan.

Feest na de kortste dag
Het Kerstfeest is niet voor niets aan de kortste dag verbonden. Drie dagen nadat de kortste dag en de langste nacht op 21 december zijn geweest, worden de dagen weer langer. Reden voor feest! Na drie dagen, het heeft iets van een nieuw begin, net als bij Pasen. Het licht doorbreekt het donker weer. Ook dat duurt even voordat je het merkt, maar in de lente voel ik weer echt dat ik leef.

Een nieuw feest na de langste dag?
Dus ben ik een beetje bang voor wat komen gaat. Hoe meer ik me ervan bewust ben hoe eerder het begint. Nu al dus. Terwijl het nog zomer moet worden. Zou het niet een reden kunnen zijn om een nieuw christelijk feest te bedenken, op 21 juni, om het licht te vieren. Of juist drie dagen later, om uit te dragen: ook al wordt het donkerder, we houden het licht vast? Om te bidden dat God bij ons blijft, niet alleen als het donkerder wordt in je leven, maar ook als het droger wordt in de verzengende hitte van de zomer? Misschien ook wel om een zegen voor wie op reis gaan, en dat iedereen weer behouden thuiskomt?

Feest van de Morgenster
Een mooi bijbels beeld daarvoor is die van Jezus als de Morgenster (Openbaring 22:16). De morgenster is een planeet, Venus, die aan het begin van de dag te zien is. Zo is het beeld van Jezus als de Morgenster het beeld van het komende licht van God dat de duisternis verdringt. Een mooie bemoediging!

Wat betekent het voor jou hoe lang het licht is?

One comment on “De langste dag: het aftellen naar kerst is begonnen!
  1. Avatar Marij-ke schreef:

    Jezus als de Morgenster het beeld van het komende licht van God dat de duisternis verdringt. Een mooie bemoediging! Prachtig Otto zo heeft elke dag van het jaar iets bijzonders het leven door God ons gegeven met uitzicht op het LICHT dat nooit meer dooft. Het word meer en meer verstoord door de mens die 24 uur van de dag het leven wil houden in zijn eigen hand. We worden aan banden gelegd door apparaten voor zogenaamd gemak. Door telkens nieuwe wetten het zijn er zo veel dat de wet van de mens verstikt maar wat ben ik blij met het komende LICHT dat de duisternis verdrijft en dat houdt mij wat er ook gebeurd alert om geen stenen voor brood te laten verkopen.

Deel dit verhaal:
Otto Grevink

Geschreven door:

Thema: Mijn relaties
21 juni 2019
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief