De nummer 1-hit ‘Hoe het danst’ van Marco Borsato, Armin van Buuren en Davina Michelle

Mijn guilty pleasure is Marco Borsato. En nu heeft hij weer een hit: ‘Hoe het danst’, en nog wel met Armin van Buuren en Davina Michelle. De melodie is een typische Borsato, en daar moet je van houden. Maar de tekst heeft me vooral getroffen.

Meestal wordt er gezongen over de pijn die de ander je aandoet of de pijn die je elkaar aandoet. Denk aan ‘Als het avond is’ van Suzan&Freek. Als je een beetje een radioluisteraar bent (of met tegenzin iets meekrijgt op je werk of thuis) dan ben je er wel mee doodgegooid. “Bij alles wat je zegt, ik voel niet dat je vecht, is dit klaar misschien?”. En idem het ‘IJskoud’ van Nielson: “Waarom maak je alles stuk? Je maakt me kapot. Waarom zou je dat doen?”. En ja, zo kan het voelen, als iemand plotseling bij je weggaat.

Hartzeer

In de voorstelling ‘Doodgewone stervelingen’, die ik regisseerde, was een stel waarvan de één aankondigde dat ze alleen op reis wilde. Voor drie maanden. Omdat het goed zou zijn voor de relatie, wat afstand. Toen ze zei: “En ik vertrek over een week” moest het publiek steevast lachen. Maar zo’n pijnlijke lach, want wie heeft het niet wel eens meegemaakt? Wat een zere harten zijn er toch in de wereld. Ik kan er slecht tegen, liefst wil ik kusjes geven op al die gekwetste harten.

De tekst gaat verder onder de foto. 

Bovenmenselijk

En dan raakt het lied ‘Hoe het danst’ me. Er klinkt zachtheid in. Maar is het wel reëel? Het klinkt haast bovenmenselijk: de ander kunnen vrijlaten, als dat beter is voor de ander. Dat vraagt een grote portie vergevingsgezindheid en misschien ook eigenliefde. Een diep vertrouwen dat je het ook weer alleen kan, op eigen benen.

“Wil je weten hoe het danst zonder mij,

Misschien heb je meer balans zonder mij

Als het moet zet ik een stapje opzij

Als het beter, als dat beter is.

Krijgt de liefde weer een kans zonder mij?

Als dat echt zo is, dan laat ik je vrij.”

Alles verdraagt zij

Waar we in de kerk, vooral bij bruiloften, mee worden doodgegooid, vergeef me mijn taalgebruik, is 1 Korintiërs 13. We moeten toegeven, die staat al heel lang in onze hitlijsten. Een prachtige tekst over de liefde. Maar soms vind ik het ook moeilijk. Het klinkt zo mooi: “Alles verdraagt zij”, de liefde (1 Korintiërs 13 vers 7). Verdraagt zij zelfs als de ander vertrekt? Gunt zij de ander de vrijheid als het niet meer gaat, zonder wroeging, woede of wraakzucht? Als je zoveel liefde kan opbrengen, ben je in mijn ogen wel een engel. Zou het helpen als je gelooft in een God, die je, hoe dan ook, blijft vasthouden?

Foto: iStock

One comment on “De nummer 1-hit ‘Hoe het danst’ van Marco Borsato, Armin van Buuren en Davina Michelle
  1. Avatar Mar schreef:

    heel mooi te zien hoe de gevoelens als een achtbaan kunnen zijn

Deel dit verhaal:
Rebecca Schoon

Geschreven door:

Thema: Mijn relaties
20 juni 2019
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief