“Deze invloed heeft de band met mijn zus op mijn leven”

Laatst was mijn zus jarig. Ik was al weken bezig een fotoboek voor haar te maken. En ik kreeg hierbij hulp van haar vriendin, kinderen, m’n ouders en broer. Het werd een hele levensloop vanaf haar geboorte tot haar verjaardag nu. Tijdens het maken van dit boek trof het me hoeveel herinneringen we samen delen, die ineens weer tot leven kwamen.

De vakanties in de caravan. De manier waarop ze als kind duimde. Hutten bouwen in de duinen. Op de fiets naar school. Samen een slaapkamer delen. En ook de ruzietjes en irritaties. Eigenlijk gewoon zoals het in een doorsnee gezin er aan toe gaat. Hoe bijzonder dat ‘gewone’ is, besef je pas later, als je terugkijkt op die jaren en je bezig bent met een fotoboek.

Misverstanden in de familie

In zoveel gezinnen is het helemaal niet zo ‘gewoon’ dat het contact tussen broers en zussen een levenslange band is. Broers en zussen die elkaar al jaren niet meer zien, omdat… ja waarom eigenlijk? De reden is vaak allang niet meer actueel en soms al vertroebeld, niet meer helder, vergeten. Wat een boosheid, pijn en verdriet kan er schuilen achter het contact dat werd verbroken. En ook: wat een misverstanden kunnen er ontstaan in een familie door niet open met elkaar te praten en vragen te stellen, belangstelling te tonen.

Zoeken naar wat je verbindt

Maar ik besef heel goed hoe makkelijk ik praten heb. In het gezin waar ik opgroeide waren we het echt niet altijd met elkaar eens. Maar hoog oplopende ruzies heb ik nooit meegemaakt. Mijn ouders leerden ons hoe we oog konden blijven houden voor wat er werkelijk toe deed. Zoeken naar de dingen die we deelden, en respect hebben voor de verschillen die we opmerkten. En vooral: sorry kunnen zeggen. Het spijt me.

Verhalen delen

Door het fotoboek zag ik dat er ook een deel van het leven van mijn zus was waar ik weinig van had meegemaakt. Haar periode op het voortgezet onderwijs, haar opleiding en werk, de vakanties, haar vriendschappen. En ondanks onze verschillen kunnen we het beiden beamen: ‘Side by side or miles apart, sisters will allways be connected by the heart.’ Want ook al kun je niet alles meemaken van elkaar, er is altijd de mogelijkheid om alles te delen met elkaar.

Heb jij broers en/of zussen? Hoe is jullie band?

Deel dit verhaal:
Sandra Gaakeer

Geschreven door:

Thema: Mijn relaties
10 augustus 2020
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief