Door sociale media werd mijn vriendenkring breder

Toen ik alleen kwam te staan, meldde ik me aan op diverse sociale media die toen in opkomst waren. Dat waren in 2009 Hyves en Twitter, en langzaamaan ook Facebook. Ik weet niet of ik het anders ook zo snel had gedaan, maar alleen zijn deed me beseffen hoe klein je wereldje kan worden in de loop der jaren.

Middelbare school

Ik ontdekte dat dat ook niet zo gek is. Toen ik op de middelbare school zat ging ik om met heel verschillende leeftijdgenoten. Ik herinner me een groepje dat zich altijd helemaal in het zwart kleedde. Het waren diegenen die allemaal een beetje alleen stonden in hun klassen. Ze waren fel anti-drugs, maar ook fel tegen racisme. Toen molotov-cocktails naar asielzoekers in Oost-Duitsland werden gegooid liep ik met hen op kerstavond in een fakkel-demonstratie in Eindhoven.

En ik herinner me een totaal andere groep. Een groep jongens, die een band vormden, en later geneeskunde, rechten en dat soort studies gingen doen. Volgens mij  is er één ook gepromoveerd. Geen idee wat er van die andere groep geworden is, maar zij zullen ook wel goed terecht zijn gekomen. Wie leerde jij allemaal kennen op de middelbare school? Of je nu met hen allemaal omging of niet, je leerde wel veel verschillende mensen kennen die op heel verschillende manieren in het leven staan.

Studie en eerste baan

Toen ik ging studeren werd mijn kringetje al flink kleiner. Nu deed ik al een kleine studie, die ook nog een eigen studievereniging had. Maar ook als je een massa-studie doet ontmoet je allemaal mensen die op het zelfde niveau leren en denken, en minder verschillende sociale achtergronden hebben. En wie heb jij als vrienden overgehouden aan je studententijd? Daarna waaiert iedereen uit, naar zijn of haar eerste baan, eerste serieuze relatie misschien, samenwonen, trouwen. Ik merkte bij mijn eerste baan hoezeer je blik beperkt wordt door waar je werkt en woont. Voor de wereld daarbuiten had ik nauwelijks nog energie en tijd. En anderen ook niet. Contacten met studiegroepjes en zeker met mensen van de middelbare school verwaterden. En zo wordt je wereld kleiner.

Kleinere kring

Is dat erg? Nee, dat hoeft helemaal niet erg te zijn. Maar als je alleen komt te staan, of vrienden verliest, dan wordt het wel steeds moeilijker om nieuwe mensen te leren kennen. Ik ging daarom een theateropleiding doen in Amsterdam, juist om even helemaal iets nieuws te kunnen doen en nieuwe mensen te kunnen ontmoeten. Ik ben daar rijker van geworden in de plaats waar ik woon met de mensen met wie ik daar leef.

Sociale media

Dan moet je wel echt een stap naar buiten zetten. Om op de sociale media te komen hoef je minder te doen. Ik heb ze leren kennen als goede middelen om buiten je eigen beperkte kring wel mensen te ontmoeten en leren kennen. Of juist om contacten weer aan te halen. Met vrienden, maar ook met familieleden. Zonder sociale media was ik hen echt uit het oog verloren. Ze zorgen ervoor dat mijn kring niet vernauwt tot de kring rondom mijn werk- en woonplaats. Ik hou er goede contacten aan over, blijf op de hoogte en zie soms ook nieuwe kansen om ergens bij aan te sluiten. Ik zou sociale media, ondanks alle vluchtigheid en andere dingen die je ervan kunt zeggen, niet willen missen.

Goede buur

Toch blijft de directe kring om mij heen het belangrijkst. Dat kan ook niet anders. Zij kloppen aan, staan letterlijk om me heen. Wat dat betreft blijft ook in de tijd van sociale media, een goede buur je beste vriend.

Deel dit verhaal:
Otto Grevink

Geschreven door:

Thema: Mijn relaties
7 december 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief