Feest van de Geest?

Hoe vier jij Pinksteren?

Kerst is overduidelijk. Goede Vrijdag en Pasen, worden al wat lastiger, maar ok. Bij Hemelvaart niet te lang naar boven blijven staren, maar Pinksteren? Wat moet ik er mee? Met die Geest, die vlammen en die verschillende talen.

Tijd van het jaar…

Het lijkt wel of de Christelijke Feestdagen in moeilijkheid toenemen. Of zou het te maken hebben met het jaargetijde. Nemen we in de winter meer tijd voor een Christelijke feestdag en komt dat Pinksterfeest niet zo van pas als we lekker buiten willen zijn en van de zon genieten?

Duidelijk toch?!

Afgelopen week heeft onze dominee Otto Grevink het hier nog eens duidelijk op een rij gezet wat Pinksteren betekent en waar het voor staat. Helder genoeg, maar toch, doe ik er iets mee? Doe jij er iets mee?

Opwekking

Duizenden gelovigen komen vanaf vandaag ook weer bij elkaar op de pinksterconferentie Opwekking. Samen het Pinksterfeest vieren, maar wat vier je dan? Of geniet je gewoon van het samen als gelovigen bij elkaar zijn, wat natuurlijk ook fantastisch kan zijn.

Feest van de Geest

In mijn woonplaats doen we mee aan het landelijke project Feest van de Geest. Ik vind het een mooi concept, een verbinding van Kunst, architectuur van kerken en het Pinksterfeest. Kunstenaars maken een werk, passend in de kerk waar ze voor hebben gekozen en verbeelden hun beleving van Pinksteren. Dat levert verrassende, nieuwe kunst op en hopelijk vertelt het bezoekers iets over Pinksteren.

Maar toch

Maar hoe mooi het idee ook is en hoeveel kunstenaars en kerken en vrijwilligers er ook aan meedoen, het aantal bezoekers is niet heel groot. Ook al maak je van de Geest een Feest, het trekt blijkbaar niet genoeg aandacht.

Spirit

Voor mezelf kan ik het meest met Pinksteren als het geboortefeest van de kerk. Niet zozeer de geboorte van het instituut kerk, maar wel met de moed die de volgers van Jezus dan krijgen om op pad te gaan, de wereld in te gaan. Uiteindelijk ook naar jou en mij toe en hopelijk samen verder.  Die ‘Spirit’ wil ik wel graag ervaren en vieren.

Wat vier jij met Pinksteren?

En wat doe jij? Is het voor jou een Feest van de Geest de komende dagen? Opwekking misschien? Of blijft het bij een lekkere extra vrije dag?