MENUMENU

Heb jij ook last van uitstelgedrag?

Uitstelgedrag is één van de vervelendste dingen. Als je kijkt naar een grote stapel werk, kun je twee dingen doen: je kunt vechten en als een pitbull het werk te lijf gaan, maar het is ook heel begrijpelijk als je kiest voor vluchten. Wegduiken, kop in het zand. Uitstellen.


Verlammend uitstelgedrag 

Hoe groter de to-do list, hoe groter de verlammingsverschijnselen en hoe groter vaak ook het schuldgevoel. Het is verleidelijk om jezelf op dit vlak voortdurend te gaan bestraffen. Je kunt het jezelf niet veroorloven te bevriezen, want er moet gewerkt worden, schiet op. Als je de laatste tijd vaak last hebt van uitstelgedrag en je het idee hebt dat je minder functioneert, kan het helpen om eens een goede pauze te nemen.

Neem een pauze

Ga eens bewust uitstellen. Neem een moment van rust en reflectie. Je kunt dit doen door een routineklusje uit te voeren en je gedachten te laten gaan. Want er is een diepere beweegreden achter je gedrag. Welke behoefte heb je? Is er behoefte aan rust? Ben je diep van binnen onzeker over je vaardigheden, bang dat een ander beter is? Ben je angstig voor kritiek? Is er misschien bij jou een pijn die op sommige momenten naar bovenkomt, maar waar je eigenlijk helemaal geen tijd voor hebt? Onverwerkt verdriet maakt dat je chagrijnig en veeleisend wordt.

uitstelgedrag

Rust

Probeer om in die rustmodus te komen waarin je je menselijke behoeften serieus neemt en probeer te denken aan wat Jezus zegt: “Kom bij mij, ik geef je rust.” Kijken naar de diepere beweegredenen achter het ongewenste gedrag, daar kun je God en jezelf weer terugvinden.

 

Deel dit verhaal:
Auteur van de week

Geschreven door:

Thema: Mijn relatie
13 juni 2018
Kaarsjes:
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars