Hoe boos ben jij?

Is het jou ook wel eens opgevallen dat mensen steeds vaker en heftiger boos lijken te zijn? Vooral op Sociale Media, maar ook aan de telefoon of op straat of waar dan ook.

Demonstreren tegen een Demonstratie

Demonstraties om je ontevredenheid ergens over te uiten, zijn natuurlijk al veel langer aan de orde, maar tegenwoordig zijn er dan ook weer mensen die demonstreren tègen zo’n demonstratie omdat ze het er niet mee eens zijn dat ze demonstreren. Ik hoef alleen maar Zwarte Piet te noemen en jullie begrijpen het.  

Maar ook als bijvoorbeeld leerkrachten van het basisonderwijs gaan demonstreren, zijn er mensen die daar boos over zijn en dat niet onder stoelen of banken steken. Die boosheid moet er uit, lijkt het wel. En het gaat naar mijn gevoel steeds heftiger.

Achter het behang

In mijn gezin merk ik het ook. Allereerst bij mezelf. Toen de kinderen nog heel klein waren, heb ik weleens gezegd: mijn kinderen halen het beste in me naar boven, maar ook het slechtste. Ik wist niet van mezelf dat ik zó boos kon worden, voordat ik kinderen had. Iets met bloed onder de nagels vandaan halen en achter het behang willen plakken.

Boosheid is een emotie die we allemaal kennen. Het kan ontstaan door:

1.       Frustratie of kwetsing

2.       Karakter

3.       Omgeving

(zie ook dit artikel op dokterdokter.nl) 

Boos zijn is een natuurlijke emotie

Ook in de bijbel lezen we verhalen over boosheid van God en Jezus. Het is volstrekt natuurlijk om boos te worden en soms ook nodig. Je boosheid voor je houden en opkroppen is niet gezond. Maar wat ik niet meer gezond vind, is de manier waarop die boosheid wordt geuit. Het lijkt wel alsof het steeds heftiger wordt en met steeds fellere bewoordingen. Het slaat door.

Boosheid als aandoening

Mijn oudste heeft een vorm van autisme en als iets anders gaat dan anders, dan uit hij dat door boos te worden. Soms héél boos te worden.  We werken daar samen al jaren aan en hij heeft een manier gevonden om er mee om te gaan. Hij gaat bij de situatie weg en zondert zich af om tot rust te komen. Hier thuis is dat zijn eigen kamer.

En toen hij laatst op school werd uitgedaagd door een andere leerling en hij de boosheid voelde opkomen, is hij ook weggelopen. “omdat ik anders heel erg boos was geworden, mama”. Ik was daar best trots op. Want hij groeit op in een wereld waar schelden en tekeer gaan steeds normaler lijkt te worden en hij liep bij de situatie weg om zijn boosheid onder controle te krijgen.

Laat het niet doorslaan

Dat wens ik eigenlijk iedereen toe. Verdraagzaamheid  en begrip zoeken. Die boosheid mag er natuurlijk best uit en soms is het nodig, maar laat het niet doorslaan.  

 

Deel dit verhaal:
Marleen Samplonius-Ottens

Geschreven door:

Thema: Mijn relaties
1 december 2017
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief