Huidhonger

Als er geen partner is met wie je leven en lichaam deelt, dan blijft het lijf vaak onbenoemd. Woorden die over lijfelijkheid gaan, die benoemen wat er mooi of aantrekkelijk aan je is, ontbreken, of klinken al snel grensoverschrijdend. Ook de taal houdt de kleren aan, raakt de huid niet.

Om in vriendschappen, contacten met collega’s en het omgaan met gemeenteleden zuiver te blijven moet dat ook. Ik trek geen hobbezak aan die alles verhult (hoewel je de toga op zondag wel zo zou kunnen beschrijven), maar het lichaam en het verlangen om aangeraakt te worden moeten wel voldoende bedekt blijven.

Warm worden

Hoe kan een mens warm worden als hij alleen is, vraagt Prediker zich af. Het is beter met z’n tweeën te zijn, adviseert hij, want dan houdt de één de ander warm. Een wijs, maar soms ook onmogelijk advies. Is dat andere lichaam er niet, dan heb je nog wel het verlangen. Op zoek gaan naar een partner geeft geen garantie op succes. Het kan wel leiden tot krampachtigheid en het gevoel, dat je het aan jezelf te wijten hebt dat je alleen bent.

Iedere nacht verlang ik naar u

Gemis dat niet zomaar opgelost kan worden, wordt ook niet door God opgevuld. ‘Iedere nacht verlang ik naar U o God, ik hunker naar U met heel mijn ziel’ is de tekst van een Taizélied waarbij ik in gedachten de reactie van een single vriendin hoor. ‘Ik hunker wel naar iets anders als ik ’s nachts wakker lig’, zegt ze dan. Ik snap wel wat ze bedoelt… God is geen stoplap voor onze leegte. De Eeuwige omgeeft het gemis en is erbij, zonder op te vullen wat zo bij ons menselijke, lijfelijke leven hoort.

Aandacht voor je lijf

Gemis kan niet zomaar opgelost worden. Maar het lijf verdient wel aandacht. We hebben het van God gekregen tenslotte. God werd zichtbaar in een mens, de Eeuwige werd lichaam. Het is niet te vatten en tegelijk is het houvast: het goddelijke is lijfelijk. Raak mensen aan en laat je aanraken, want dat is een basale behoefte. Als een omhelzing je niet vanzelf overkomt– bij gebrek aan aanrakerige vrienden, kinderen, familieleden – laat je dan masseren, ga de tango leren dansen of ga naar de sauna. Je lijf heeft ook aandacht nodig; vergeet niet dat het er is. Een mens kan niet zonder de ervaring omarmd te worden.

Dit is een deel van het artikel dat verscheen in Woord & Dienst, geschreven door Rebecca Onderstal.  Rebecca Onderstal is predikant te Houten. Ze schreef onder andere het boek Mooi niet alleen, over de moeilijke en de positieve kanten van single zijn (Ark Media, 2016).

Foto: Unsplash. 

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Mijn relaties
4 december 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief