Je lijf weerspiegelt je leven.

Een Amerikaanse fotografe werd gevraagd om een spannende fotoserie te maken van een vrouw.  Een fotoshoot als cadeau voor haar man, waar ze 18 jaar mee getrouwd was en waar ze twee kinderen mee had. Deze vrouw vroeg de fotografe om de foto’s te bewerken en al haar imperfecties, rimpels, vetrolletjes, cellulitis en striae weg te poetsen. Het resultaat was dat ze er perfect uitzag op de bewerkte foto’s. Enige tijd later ontving de fotografe een brief van de echtgenoot van deze vrouw. Hij schreef dat hij verdrietig was over deze foto’s, omdat het hem toonde dat zijn vrouw niet tevreden was met haar lichaam. Hij besefte dat hij te weinig had gezegd hoe mooi hij haar vond. Juist al die ‘imperfecties’ vertelden het verhaal van hun leven. De striae vertelden hoe ze twee kinderen gedragen had, de rimpels toonden hun lachen en piekeren samen, de cellulitis toonde hoe ze hun gezin verwende met heerlijke baksels. Juist die dingen, maakten haar de vrouw die hij al 18 jaar liefhad.

Laatst spraken we aan tafel over littekens. Welke had ieder en waar stonden ze voor? Het waren voor ons eveneens geen lelijke imperfecties, maar zichtbare herinneringen aan belevenissen. Niet altijd leuk, maar wel belangrijk. Operaties, ongelukjes, kinderziektes, ouder worden, het tekent je lichaam. Maar het maakt ons, zoals de man in het verhaal zei, tot wie we zijn.

Wij hebben in de woonkamer een oude legerkist staan. De verf is er op vele plekken vanaf gesleten, er missen stukjes hout. Het is een kist met geschiedenis. We krijgen er vaak complimenten over, dat hij zo mooi oud is. Hij nodigt ook uit om lekker lui je voeten op te leggen, je ziet dat de kist wel tegen een stootje kan. Hij heeft gebruikssporen en dat maakt hem juist uniek. Ik bedacht me dat dit ook zo werkt voor je lijf. Ik zit niet meer zo strak in mijn vel als vroeger, echter ik ben daardoor wel zacht en knuffelbaar.

Leve je lijf! Wees blij met het lijf dat je gekregen hebt, waarin je leven weerspiegelt wordt.  Wees er trots op, het is als het voertuig dat ons verplaatst. Misschien heeft jouw lijf wat onderhoud nodig, hapert er wat, of zit je niet meer strak in de lak, dat kan allemaal.

Ik heb vooral een advies: vier het leven van je lijf!

Deel dit verhaal:
Geesje Jaakke-den Toonder

Geschreven door:

Thema: Mijn relaties
29 juli 2019
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief