Laat je niet gek maken door wat je later zou moeten zijn of behaald hebben

‘Waar wil je zijn over vijf jaar? En over tien jaar?’ ‘Denk je al aan trouwen, een huis kopen, en kinderen?’ Het zijn geen vrijblijvende vragen. Ze worden gesteld in een gesprek op je werk over je ‘ontwikkeling’. En je krijgt ze van mensen om je heen die zich afvragen wanneer je nu eens een volgende stap zet in je leven. Je wilt je er niet door gek laten maken, maar toch geeft het onrust. Hoe laat je je echt niet gek maken? En kun je vrijer leven van al die verwachtingen?

Doelen
We worden niet gelukkig als we altijd maar doelen (moeten) nastreven in ons leven. Maar het lijkt er wel op alsof onze opleidingen nooit genoeg zijn, onze ervaring niet voldoende en ons leven niet compleet. Alsof het alsmaar verder, dieper en groter moet.

De weg
Ik vond inspiratie in de naam die de eerste volgelingen van Jezus kregen: ‘Mensen van de weg’. Het staat in Handelingen (9:2). Zo leerde eerder Abraham God al kennen, als iemand die met hem mee op reis ging: Ga op weg! Naar een beloofd land. Maar dat land is een belofte gebleven. We zijn er nooit helemaal. Dus toch weer verder, dieper en groter? Nee, het gaat niet om het doel, maar om de weg. De reis is het doel, zou je kunnen zeggen. En het leven ontvouwt zich, ontplooit zich. En zo kun jij je ook ontplooien. En zie je wel waar je uitkomt. En weer verder gaat.

Staar je niet blind
Staar je niet blind op een doel en op alle verwachtingen van mensen, waarvan je niet weet wat je daarmee moet, of die je aansporen om je toch vooral verder te ontwikkelen. Kijk naar de weg die je gaat. Daarin liggen tal van aanknopingspunten om verder op weg te gaan. Waar gaat je hart sneller van kloppen? Waar heb je plezier in? Wie vind je boeiend, lief en leuk, en welk verlangen roept dat in je op?

Laat het uit jezelf komen, en niet uit wat er van je verwacht wordt. Dan komt het ook goed met je. God belooft het.

Deel dit verhaal:
Otto Grevink

Geschreven door:

Thema: Mijn relaties
23 augustus 2019
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief