Levensvraag: Waarom doe je dopen niet alleen?

Dopen doe je in de gemeenschap van christenen, meestal niet privé bij iemand thuis. De dopeling treedt namelijk ook toe tot die gemeenschap, de kerk. In de Protestantse Kerk gebeurt dat op zondag, in de kerkdienst. In de rooms-katholieke traditie kan dat ook in kleinere kring, door de week, als er maar een priester bij is.

Omdat je maar één keer kunt ‘toetreden’ is de doop eenmalig. Dat is ook de reden dat kerken elkaars doop erkennen. Wie bijvoorbeeld in de Protestantse Kerk gedoopt is en rooms-katholiek wil worden, hoeft niet opnieuw gedoopt te worden. Andersom geldt dat ook.

Een ander doopt jou

De doop is niet iets wat je bij jezelf kunt doen, een ander doopt jou. Dat betekent dat die doop allereerst een geschenk is. God zegt in de doop ‘ja’ tegen jou. Voor wij iets van God weten, kent Hij ons. ‘Je mag een mens van God zijn. Ik wil je kennen bij je naam. Ik wil van je weten, of je nou klein bent of groot, wat er ook uit je groeit en wat er ook gebeurt: je mag altijd opnieuw beginnen.’ Zo sluit God een verbond met ons.

Er zijn allerlei andere manieren om thuis stil te staan bij de geboorte van je kindje. Spreek bijvoorbeeld een gebed of zegen uit.

Lees ook:

Deze tekst komt uit het boekje Ik doop je. Dit boekje gaat over dopen, een eeuwenoude christelijke traditie met joodse wortels. Het is bedoeld voor wie er meer van wil weten, of voor wie een kind of zichzelf wil laten dopen. Dopen gebeurt in de kerk, maar gaat niet in alle kerken op dezelfde manier. Kerken kennen vaak hun eigen gebruiken. Dit boekje geeft informatie over de doop in het algemeen. De predikant of pastor van je plaatselijke kerk kan vertellen hoe het er daar aan toegaat.

5 reacties op “Levensvraag: Waarom doe je dopen niet alleen?
  1. Avatar Theo Treffers schreef:

Wat nou, als je gehandicapt ben en niet naar de kerk kunt gaan?

• Kerken kennen vaak hun eigen gebruiken. Deze blog geeft informatie over de doop in het algemeen. De predikant of pastor van je plaatselijke kerk kan vertellen welke mogelijkheden zijn als je niet naar een kerk kunt gaan.

2. Avatar Henk Spit schreef:

Dopen is alleen mogelijk op zondagmorgen in de kerkdienst? Dat lijkt me wat te kort door de bocht. Natuurlijk, dat heeft de voorkeur maar er zijn allerlei situaties denkbaar om van die regel af te wijken. Denk aan situaties waarin (geestelijke of lichamelijke) gezondheid een rol speelt. Ik zou dan soepel willen zijn waarbij bijv. predikant en ouderling de gemeente vertegenwoordigen.

3. Avatar Mevr M de Ruyter schreef:

Ik ben als baby gedoopt in 1946als katholieke ouders te hebben, maar zelf de keuze gemaakt in 1991 als volwassene gedoopt door de wederom geboorte dus twee keer dopen kan wel, en dan heb je de doop in de H Geest ontvangen, de kinder doop geld niet voor mij, zelf moet de mens een keuze maken

4. Avatar Herman schreef:

Dat kan,

Een groot watervat op het podium en daar worden de dopelingen in ondergedompeld.

Vooral in de winter is dat ideaal.

Zijn er erg veel, tientallen b.v. is een zwembad of zomers een plas of meer aan te raden.