Levensvraag: Waarom zou ik bidden?

Ik sprak een jonge man die leed aan een ongeneeslijke ziekte. Hij was boos. ´In de Bijbel geneest Jezus de hele tijd zieke mensen en ik bid er heel vaak om. Waarom geneest hij mij dan niet?´ zei hij. Die man heeft natuurlijk helemaal gelijk. Waar bid je anders voor?

Bidden is de relatie tussen jou en God onderhouden. Door te bidden, kun je dichter bij elkaar komen, ook als je niet altijd krijgt wat je vraagt. In een goede relatie, kun je het soms met elkaar oneens zijn. En net als in een goede relatie, moet je tijd voor elkaar maken.

Tussen God en jou

Jezus bidt ook regelmatig. Hij vertelt hoe het moet: je hoeft niet veel woorden te gebruiken, en anderen hoeven niet te zien dat jij bidt (Mattheüs 6:5-8). Het is iets tussen God en jou.

Niet belangrijk hoe je bidt

Het is ook niet zo heel belangrijk hoe je bidt. Als je zelf geen woorden hebt, mag je bidden met de woorden die Jezus zelf voorzegt: het gebed dat we het Onze Vader noemen (Mattheüs 6:9-13). Dat gebed zegt alles. Het stelt je open voor Gods aanwezigheid, en maakt dat je ook aan anderen denkt. Het Onze Vader wordt in alle kerken ter wereld gebeden.

Oefenen

Bidden is dus als het ware in gesprek gaan met God. Een God die je niet kunt zien, en die niet terugpraat. Dat is niet altijd makkelijk. Dat moet je oefenen. Je moet er tijd voor vrijmaken. Soms kom je dan heel dicht bij God en voel je dat je gebed verhoord wordt. Soms voel je je juist helemaal niet begrepen, zoals die jongen man die niet ziek wil zijn.

Geduld

Bidden is echt niet altijd makkelijk. Het kost tijd en soms moeite, maar dat geeft niets, God heeft geduld. Als jij het ook hebt, vinden jullie je weg wel met elkaar. Dan ontdek je vanzelf ook wat jouw eigen weg is, en welke vragen God voor jou heeft. (MvS)

Bron: Stukjes & Beetjes, onder redactie van Marloes Meijer
De Bijbel is voor steeds meer mensen een gesloten boek. Evenals het christelijk geloof trouwens. Maar als je nieuwsgierig bent naar het christelijk geloof, waar begin je dan? Net als judo, gamen of yoga heeft geloven een eigen taal en spelregels, die je niet gelijk begrijpt. Dit boek vertelt bij stukjes en beetjes iets over geloven en geeft uitleg. Over hoe je over God zou kunnen denken en Hem kunt ervaren, maar ook over bijvoorbeeld de christelijke feestdagen.

 

One comment on “Levensvraag: Waarom zou ik bidden?
  1. Avatar Roeli schreef:

    In dit stukje lees ik over het bidden, als een monoloog. Bij bidden is volgens mij net zo belangrijk de dialoog aan te gaan met God, dan wanneer je over welke relatie dat je het hebt. Bidden is geen eenrichtingsverkeer. Ook God spreekt tot de mens die bidt. En in het geval ook tot de jongeman… Niet iedereen werd door Jezus genezen. In de Romeinenbrief kun je lezen, dat wanneer wij niet meer weten wat we zullen bidden, de Heilige Geest voor ons bidt.dan weet je wat God van je vraagt. En wanneer je een relatie hebt met God, dan heb je die in leven en sterven. Hetzij wij leven hetzij wij sterven wij zijn des Heren.
    Wij kunnen onze toekomst niet maken, God echter heeft onze toekomst in Zijn hand. Ons leven is niet van ons. Ons leven is van God. HEER ga uw gang…

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Mijn relaties
13 maart 2019
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief